Kitajska: iPhone je grožnja nacionalni varnosti

Matej Huš

12. jul 2014 ob 20:22:36

Na Kitajskem so Applov pametni telefon iPhone razglasili za grožnjo nacionalni varnosti, ker ima možnost sledenja uporabnikom. Čeprav to omogočajo prav vsi pametni telefoni, lahko taka nalepka Applu na ogromnem kitajskem trgu povzroči precej poslovne škode.

Kot grožnjo nacionalni varnosti so iPhone razglasili na državni televiziji CCTV, ki je podaljšana roke kitajske vlade. Problematična naj bi bila zlasti možnost Frequent Locations. Ves čas namreč iPhone pridno beleži, kje se nahajamo in kako dolgo se tam zadržimo. Ko zazna vzorce našega gibanja, določena mesta označi kot pogoste lokacije in precej dobro ugotovi, kje delamo, kje obedujemo, kje živijo naši prijatelji itd. Apple pravi, da je možnost mogoče izključiti, v vsakem primeru pa se podatki ne pošiljajo nikamor.

Kakorkoli že, Kitajci nad tem niso navdušeni. Kot pravijo, bi razkritje teh informacij na državni ravni razkrilo marsikatere skrivnosti in podatke o ekonomskem zdravju države. Apple se na navedbe še ni odzval, a se bržkone bo. Čeprav CCTV ni uradni tiskovni predstavnik kitajske vlade, imajo navedbe na državni televiziji na Kitajskem velik vpliv. Ko je lani CCTV kritiziral Apple zaradi garancijskih pogojev na Kitajskem, se je opravičil Applov izvršni direktor Tim Cook osebno.

Čeprav ima Apple na Kitajskem le šestodstotni tržni delež (povsem drugače je v segmentu dragih pametnih telefonov, kjer ima Apple na Kitajskem 80-odstotni tržni delež), je ta država zanj vseeno zelo pomemben trg zaradi velikosti. Letna prodaja tam znaša okrog 10 milijard dolarjev, kar je približno četrtina Applove prodaje na tujih trgih.

Seveda Apple ni edini, ob katerega so se obregnili Kitajci. Spomnimo, da so pred poldrugim mesecem na Kitajskem prepovedali nakupe Windows 8 v javnem sektorju, kjer so bili razlogi spet varnostne narave. Dolžni jim niso niti Američani, ki so že pred leti razglasili ZTE in Huawei kot nezaželena dobavitelja strojne opreme v ZDA, ker naj bi omogočala prisluškovanje.