Kitajska vlada ne bo kupovala Applovih izdelkov

Matej Huš

8. avg 2014 ob 08:54:13

Kitajska je prepovedala nakupe številnih Applovih naprav v javnem sektorju zaradi pomislekov glede varnosti teh izdelkov, piše Bloomberg. V zadnjem letu so se resno lotili boja proti zahodni tehnologiji, saj so maja prepovedali nameščanje Windows 8 na računalnike v javnem sektorju, kjer so bili razlogi prav tako varnostni pomisleki. Spomnimo, da so prejšnji teden preiskali Microsoftove prostore na Kitajskem zaradi suma zlorabe monopolnega položaja.

Na seznamu, ki ga pripravljata kitajsko finančno ministrstvo in nacionalni odbor za razvoj in reforme, po novem ni več Applovih izdelkov, kot so iPad, iPad Mini, MacBook Air in MacBook Pro. Apple in Microsoft nista edini zahodni podjetji, ki jima Kitajska omejuje prodajo računalniške opreme. Prav tako so prepovedali prodajo protivirusnih programov podjetjema Symantec in Kaspersky Lab. Januarja pričakujemo novo verzijo seznama dovoljene opreme, ki se lahko še skrči, če se bo politika nadaljevala.

Apple na Kitajskem proda približno 16 odstotkov svojih izdelkov. Seveda večine ne pokupi javni sektor, a kitajski analitiki opozarjajo, da je pomembno tudi sporočilo, ki ga kitajska vlada s tem pošlje domačim podjetjem in potrošnikom. Kitajsko nezaupljivost je seveda še podžgala vohunska afera Snowden, ki je izbruhnila lani. Še posebej problematična pa so bila decembrska odkritja, da NSA vgrajuje stranska vrata tudi v strojno opremo. Maslo na glavi imajo oboji, saj tudi Kitajska vohuni, ZDA pa ne zaupajo strojni opremi Huawei.