Kitajska v državni upravi prepovedala zahodne procesorje

Matej Huš

26. mar 2024 ob 17:26:35

Kitajska je sprejela nove smernice, ki prepovedujejo uporabo zahodnih procesorjev v novih računalnikih, ki jih kupuje tamkajšnji državni aparat. Objavili so seznam 18 procesorjev, ki so sprejemljivi, na njih pa ni nobenega AMD-jevega ali Intelovega. Namesto tega na seznamu najdemo na primer podjetji Loongson in Phytium, ki pa sta na seznamu nezaželenih v ZDA. Na seznamu je arhitektura x86, a v tej arhitekturi le procesorji podjetja Shanghai Zhaoxin Integrated Circuit Co, ki je v manjšinski lasti tajvanske Via Technologies. Poleg tega najdemo na njem še čipe na arhitekturah ARM in RISC-V.

Omejitve veljajo tudi za programsko opremo. Windows po pričakovanju ni na seznamu. Kitajska pričakuje uporabo izključno kitajskih operacijskih sistemov, med katerimi najdemo Galaxy Kirin Linux ali Tongxin OS in Fangde OS - vse to so kitajske inačice Linuxovih distribucij. Med podatkovnimi bazami pa sta dovoljeni Alibaba Cloud PolarDB in Tencent TDSQL.

Dokument, ki je zakrožil po internetu te dni, sicer ni nov, saj so ga brez velikega pompa sprejeli konec decembra, pa so ga svetovni mediji prezrli. Drugi razlog za njegovo aktualnost prav zdaj pa je, da so ga začeli resneje uporabljati, posledice pa se sedaj čutijo. Številne trgovine na Kitajskem so začele ukinjati prodajo zahodne računalniške opreme tudi za domačo uporabo, kar ima lahko velik vpliv na zahodno gospodarstvo. Analitiki opozarjajo, da bi se lahko posledice zlasti za AMD in Intel merile v milijardah. Intel na Kitajskem ustvari 27 odstotkov prihodkov, AMD pa okoli 15 odstotkov. Izguba tolikšnega trga je za vsako podjetje velik udarec.

Intel ni želel komentirati, AMD in Microsoft pa se še nista odzvala. Tovrstne ideje na Kitajskem niso nove, saj so krožile že v letih 2014 in 2022, ko je bil sprejet dvoletni rok za implementacijo. Že lani pa so prepovedali uporabo zahodnih telefonov za vladne uslužbence.