Android Auto na ogled

Primož Resman

30. sep 2014 ob 22:59:53

Na strani za razvijalce je Google postavil na ogled nekaj slik vmesnika Android Auto ter tudi razkril nekaj podrobnosti o multimedijskem vmesniku za avtomobile. Android Auto, ki uživa kar nekaj podpore med svetovnimi proizvajalci, bo omogočal povezovanje telefonov z Androidom z avtomobili, kjer ne bo prišlo le do deljenja multimedije, temveč tudi do nekaterih aplikacij. Avtomobilova oprema bo namreč le prostoročni vmesnik za telefon, saj bo telefon dal večino mišic za predvajanje glasbe (in druge multimedije), prikazovanje zemljevidov ter še nekaterih drugih zmožnosti.

Izgled programov, ki se bodo povezovali s polnimi programi na telefonu, bo sila omejen, saj pri Googlu ne želijo zmesti uporabnika. Posledično so zapisali stroge smernice, kaj razvijalci lahko in česa ne smejo početi. Okrog prikaza aplikacije bo mogoče videti prikazovanje moči signala, napolnjenosti baterije in uro v zgornjem desnem kotu, kot je običajno, kjer družbo dela mikrofon kot hitri dostop do Google Now. Na spodnjem robu zaslona bo fiksno prikazan nabor ikon, ki obsegajo bližnjico do navigacije (Google Maps), bližnjico do vmesnika za klicanje, bližnjico za predvajalnik glasbe ter povsem desno še nepojasnjeno ikono merilnika hitrosti. Na sredini vidimo štiri pike, ki najverjetneje odprejo mešanico med predalom aplikacij in centrom za opozorila.

Ko bo na voljo SDK za Android Auto, bodo razvijalci aplikacij kot nadomestek avtomobila uporabljali kar obstoječe naprave z Androidom, kjer na Googlovi strani seveda izpostavijo 7-palčni Nexus 7. Projekt Android Auto že podpirajo Audi, Chrysler, Ford, GM, Honda, Hyundai, Nissan in Volkswagen..