Prvi dan Google I/O prinesel Android L

Matej Huš

26. jun 2014 ob 15:13:47

V San Franciscu se je začela vsakoletna konferenca Google I/O, kjer Google predstavi novosti, ki bodo v prihodnosti krojile svet. Včeraj je Google že na prvem dnevu predstavil kopico novosti in pot v prihodnost, ki bo očitno poskrbela, da bo Android prisoten v vseh porah našega življenja.

Za začetek so postregli s statističnim podatkom, da Android poganja naprave več kot milijarde ljudi, ki dnevno pošljejo 20 milijard sporočilo in 93 milijonov fotografij. To je veliko, a še vedno pomeni, da je 86 odstotkov svetovnega prebivalstva brez androidnega telefona. Veliko večino predstavlja prebivalstvo v državah, kjer je ljudi veliko, denarja pa bolj malo, zato Google začenja projekt Android One, kjer bodo s partnerji razvili pametne telefone, ki bodo dostopni tudi v deželah v razvoju. Začenši z Indijo bodo pripravili telefone, ki bodo stali manj kot 100 dolarjev. (Nekaj podobnega je ugotovil tudi Microsoft.) Pokazali so primer telefona s 4,5-palčnim zaslonom, ki podpira dve SIM-kartici in stane 100 dolarjev.

Naslednja novost je Android L, kjer ni povsem jasno, kaj predstavlja L - naj bi šlo za okrajšavo besede life. Gre za novo verzijo Googlovega mobilnega operacijskega sistema, ki prinaša prenovljen videz, več podprtih naprav in cel kup drugih izboljšav. Android L bo v pravem linuxovem slogu deloval v avtomobilih, televizorjih, mobilnih telefonih, tablicah, pametnih urah, zapestnicah itd. Vključuje novo grafično okolje Material Design, v katerem najdemo zaobljene zaslonske elemente z mehkimi robovi. Novosti obsegajo prenovljen sistem obvestil (notifications) z razvrščanjem po pomembnosti in možnost prikaza prek aktivne aplikacije, bolj interaktivne ikone, spremembe pa so tudi pod pokrovom. Na področju varnosti je dobrodošla možnost avtentifikacije s pametno napravo (na primer uro), ki jo imamo v bližini, ali če smo v avtomobilu. Za primer kraje pa Android L prinaša stikalo, ki v celoti pobriše onemogoči napravo, četudi jo je zlikovec ponastavil na tovarniške nastavitve. Za daljšo avtonomijo bo poskrbela vgrajena rutina, ki se imenuje Project Volta. Telefon bo izključil vse funkcije, ki jih ne uporabljamo, in manj obremenil procesor, s čimer naj bi privarčevali do 90 minut baterije.

Naslednja novost se imenuej Android Wear in je namenjena napravam, ki si jih lahko nadenemo. V prvi vrsti gre za pametne ure, sčasoma pa tudi kaj več, saj podpira naprave z različnimi zasloni in režimi delovanja (ure, pasovi, zapestnice itd.). Te naprave bodo prikazovale sporočila, opomnike, seznam predvajane glasbe, srčni utrip, razdaljo in druge informacije, ki so združljive z napravo. Bistveno je, da gre podatke, ki jih lahko preberemo z zaslona brez veliko rokovanja. Upravljanje bo tudi glasovno z znano frazo OK Google. Težko pričakujemo Moto 360, ki bo stal 250 dolarjev in bo imel videz in funkcionalnost klasične ure, le da bo podpiral tudi Android. Obstajata tudi LG G in Samsung Gear Live.

Ko je Apple podprl avtomobile s CarPlayem, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo sledil tudi Google. In res, Android L bo podpiral tudi avtomobile v obliki Android Auto, ki bo ždel v avtomobilu in povezoval in krmilil pametne naprave, ki jih bodo v avtomobil prinesli potniki in voznik. Krmiljenje bo potekalo govorno ali prek tipk na volanu. Google pravi, da bodo Android Auto še letos podprli Audi, Hyundai, Honda, VW, Subaru in Volvo, če se omejimo na cenejša vozila. Android Auto bo na primer podpiral preusmeritev klicev na zaslon v avtomobilu, navigacijo, komunikacijo, prdvajanje glasbe itd. Izide do konca leta.

Za konec pa se Android podaja tja, kjer navadno pristanemo ob koncu dneva - v dnevno sobo. Prihaja Android TV, ki ga bodo na svojih izdelkih kmalu ponudili Sony, Sharp in Philips.