Beta Windows 9 bržčas že prihodnji mesec

Matej Huš

16. avg 2014 ob 08:53:39

Viri blizu Microsofta pravijo, da bo Microsoft že prihodnji mesec ali najpozneje v začetku oktobra izdal prvo tehnično pregledno verzijo prihajajočega Windows, ki se za zdaj imenuje še s kodnim imenom Threshold. Končno ime bo bržkone Windows 9, a je to odvisno od oddelka za marketing. Tudi za Windows 2000 smo dolgo časa verjeli, da se bo imenoval Windows NT 5.0, medtem ko izvor kratice XP v njegovem nasledniku sploh ni zadovoljivo pojasnjen (pomenila naj bi experience, torej izkušnjo).

Kakorkoli že, iz napake z Windows XP se je Microsoft očitno dovolj naučil, zato bodo nove izdaje sledile hitreje. Takrat namreč dolgih šest let ni bilo nove verzije, ko pa je vendarle izšla Vista, je bil odziv nanjo katastrofalen. In Windows XP je na številnih računalnikih ostal do teh dni, kar je aprila povzročilo precej težav zaradi konca podpore. Zanimivo je, da se podobne težave lahko spet zgodijo z Windows 7, ki je izšel leta 2009 in na naslednika čakal tri leta. Microsoft že sedaj opozarja, da ob podpore zanj nepreklicno konec leta 2020 in da naj se pripravimo, da ne bo spet enakih tegob kot pri XP.

Zato gre v zadnjih letih hitreje. Windows 8 je izšel oktobra 2012, Windows 8.1 pa lani in prihodnje leto že pričakujemo Windows 9. Kdaj točno bo nared, v tem trenutku še ni znano, lahko pa malo špekuliramo. Windows 8 je od tehnične predogledne verzije do priprave končne verzije (RTM) potreboval 11 mesecev, torej lahko Windows 9 realno pričakujemo čez leto dni. Predogledna verzija letos jeseni pa bo dostopna vsakomur in ne le posvečenim, trdijo viri iz Redmonda. Bodo pa mesečne posodobitve obvezne.

V Windows 9 bomo našli oskubljen startni meni, aplikacije v načinu Metro bodo uokvirjene, da bodo lahko tekle na namizju. Končno bomo dobili tudi več navideznih namizij, medtem ko se vrstica Charms iz Windows 8 poslavlja. Prihaja tudi Cortana, ki bo osebni pomočnik. Zanimiva marketinška odločitev, ki še ni dokončna, pa bo preimenovanje Internet Explorerja. Ta naj bi bil tako obremenjen z zgodovino, v kateri je imel precej slabih verzij, da uporabniki ne marajo niti IE11, ki je roko na srce zelo dober brskalnik. In tako bo dobil novo ime, le najti ga še morajo.