Amazon Kindle gre čez lužo

Primož Resman

24. sep 2014 ob 16:36:37

Sredi poletja je Amazon v ZDA predstavil storitev Kindle Unlimited, ki je po vzoru glasbenih in video ponudnikov za mesečno naročnino desetih dolarjev uvedla neomejeno izposojanje knjig iz Amazonove elektronske knjižnice. Zdaj se ista storitev širi na vzhodno stran Atlantika, začenši z Veliko Britanijo. Tokrat bo za en mesec storitve potrebno plačati 8 funtov, kar je, če preberete že dve oz. tri knjige mesečno, ki bi jih sicer kupili v Amazonovi trgovini, dobra kupčija. Storitev razen cene ostaja praktično enaka, na voljo je že prek 650.000 tipkanih knjig ter nekaj tisoč zvočnih posnetkov, ne manjkajo pa niti najbolj popularni naslovi, kamor spadajo Gospodar prstanov, Igre lakote in druge uspešnice.

Sprememb ni niti na tehničnem področju, knjige, ki spadajo v program izposojanja, nosijo logotip Kindle Unlimited, delujejo na vseh napravah Kindle (njihovih e-bralnikih, tablicah ter seveda tudi na napravah, ki imajo nameščeno aplikacijo, torej Android in iOS telefoni ter tablice, osebni računalniki, itd.). Na voljo je 30-dnevna preizkusna doba.

Novice o širitvah storitev te vrste so vedno dobrodošle, saj so nadaljnje širitve praktično neizbežne. A žal se izkaže, da je Slovenija s tega vidika skorajda neosvoljiva trdnjava, saj večina teh zanimivih storitev, kot je Spotify, Play Music Unlimited (oba sta na voljo tudi pri mnogih neposrednih in nekoliko bolj oddaljenih sosedah), Netflix in podobni, pri nas še vedno niso na voljo. Zaradi majhnega trga je tudi vprašljivo, koliko izmed teh storitev bo v bližnji prihodnosti na voljo pri nas.

Vse te težave bi rešila in postopke poenostavila evropska zakonodaja.