USB-C bo zmogel 240 W

Matej Huš

26. maj 2021 ob 22:41:29

Novejši prenosniki ponekod že nimajo posebnega priključka za napajanje, saj ga zagotavlja kar priklop USB-C. Uradni standard dovoljuje moči do 100 W, kar je za nekatere prenosnike že premalo, če jih želimo polniti in uporabljati s polno obremenitvijo hkrati. Neuradne rešitve so nekateri adapterji proizvajalcev prenosnikov, ki neuradno omogočajo višje moči. Sedaj prihaja trajnejša rešitev, saj bo novi standard USB-C 2.1 po novem podpiral 240 W. To pa bo za vse razen najpožrešnejše igralske prenosnike dovolj.

Novi standard je telo za standardizacijo USB uradno predstavilo včeraj. Novost se uradno imenuje Extended Power Range (EPR) in bo na voljo že v drugi polovici tega leta. Kabli, ki bodo podpirali EPR, bodo zmožni prenašati dovolj visoke tokove za 240 W, medtem ko bodo ostali označeni kot SPR (Standard Power Range).

USB-C je standard, ki opisuje dimenzije priključka. Še vedno pa sta pomembna tudi standarda USB 3.2 in USB 4, ki določata način za prenos podatkov po teh kablih. USB Power Delivery pa opisuje, kako se naprave pogovarjajo s polnilniki. Tudi USB Power Delivery je dobil verzijo 3.1, ki podpira 240 W, kot novi USB-C 2.1.