Izrael premagal Irsko, Intel bo tam proizvajal v 10 nm

Matej Huš

22. sep 2014 ob 20:03:37

V bitki za tovarno, v katero bo Intel investiral več milijard dolarjev in jo pripravil za proizvodnjo čipov v 10 nm-tehnologiji, je Izrael premagal Irsko. Danes je izraelska vlada potrdila Intelov načrt za modernizacijo tovarne v Kirjat Gatu, v katero bodo vložili šest milijard dolarjev.

Izrael je Intelu ponudil več od Irske, predvsem v smislu 300 milijonov dolarjev subvencij in davčnih olajšav. Intelov podpredsednik Mooly Eden je pojasnil, da sta obe državi dobro razumeli, kako se dandanes privabljajo investicije, na koncu pa so se odločili za Izrael. Čeprav je Eden Izraelec, je bila odločitev striktno ekonomska, dodaja. Intel bo v Izraelu zaposlil še 1000 ljudi, od njega pa neposredno ali posredno v Izraelu živi 30.000 ljudi. Modernizacije tovarne bo največja tuja investicija v Izraelu, ki bo celoten Intelov vložek v tej državi dvignila na 10,8 milijarde dolarjev.

Izraelova tovarna v Kirjat Gatu bo po investiciji postala najmodernejša tovarna v podjetju. V njej bodo proizvajali čipe v 10 nm-tehnologiji, ki bodo uporabni v pametnih napravah za nošenje (pametne ure, zapestnice itd.), internetu stvari in računanju na besedah (conceptual computing). Intel je sicer ravno dobro začel prehod na 14 nm-način izdelave. Sčasoma pa lahko pričakujemo še nadgradnjo katere druge tovarne za 10 nm, kjer bo prva v vrsti prav Irska.