Prihaja 14 nm

Matej Huš

13. avg 2014 ob 22:53:55

Čeprav pri krčenju velikosti elektronskih komponent počasi trkamo na robove fizikalnih omejitev, za zdaj proizvajalci še uspevajo zmanjševati litografijo. Intel že dlje časa dela na prehodu na 14 nm-tehnologijo izdelave, katere napredek so predstavili včeraj.

Intel je 14 nm prvikrat predstavil že lanskega novembra, potem čipov Broadwell v tej litografiji ni in ni bilo. S slabim letom zamude se sedaj Intel vendarle zares podaja v 14 nm. Prve rezine za 22 nm-tehnologijo so pokazali na IDF-u leta 2009, prve delujoče čipe dve leti pozneje, predlani pa so šli v množično prodajo. Zato pravimo, da 14 nm nekoliko zamuja. Sedaj so povedali skoraj vse o prihajajočem Broadwellu Y, ki ga bomo našli v čipih s komercialnim imenom Core M.

Intel trdi, da je v Core M prenovil arhitekturo praktično vseh sestavnih delov: predpomnilnika, pomnilniškega krmilnika, PCIe, I/O itd. Glavna sprememba bo seveda nižja poraba energije, ki naj bi bila pol nižja od 22 nm-predhodnikov, ter seveda manjša fizična velikost čipa. Intel še vedno sledi razvoju po načelu tik-tak. Tik označuje prehod na nižjo litografijo, tak pa na novo arhitekturo. Broadwell je torej tik.

Proizvodnja 14 nm-čipov je najprej stekla v njihovi tovarni v Oregonu, sedaj pa jo bodo počasi razširili tudi po ostalih obratih. Arizonska in irska tovarna naj bi sledili še letos, ostale pa pozneje. Intel priznava, da je bil razvoj 14 nm-tehnologije najtežji doslej. Izmet pri proizvodnji se počasi manjša in z zaostankom sledi uveljavljenim 22 nm, ki je trenutno Intelova tehnologija z najmanjšim izmetom. Čez približno pol leta naj bi bila zanesljivost izdelave 14 nm-čipov primerljiva z 22 nm in tedaj lahko pričakujemo celotno paleto Broadwellov, ki bodo prodrli tudi v Core i3/i5/i7. Za letos pa ostaja napovedan le Broadwell-Y SKU, ki bo nared do božičnih razprodaj.

Za boljšo predstavo je Intel pokazal, kakšne bodo dimenzije v novih čipih. Vertikalne povezave tranzistorja (fins) so razmaknjene za 42 nm, kolikor merijo tudi v višini. V prejšnji tehnologiji so bile 60 nm vsaksebi. V povprečju je čip za polovico manjši od prejšnje generacije, ocenjuje Intel.

Seveda pa že razvijajo naslednjo generacijo. To bo 10 nm-tehnologija izdelave, ki pa je za zdaj še v fazi razvoja.

Intel