Italija: prednameščena programska oprema na računalnikih nezakonita

Matej Huš

18. sep 2014 ob 16:56:05

Italijansko višje sodišče je minuli teden razsodilo (razsodba v italijanščini), da so kupci računalnikov s prednameščenim operacijskim sistemom Windows upravičeni do vrnitve kupnine za operacijski sistem, če ga ne želijo imeti naloženega. V Italiji (pa tudi drugod) je namreč pogosta praksa, ko so nekateri modeli računalnikov naprodaj le s prednameščenim Windows, medtem ko enakega modela z brezplačnim operacijskim sistemom (npr. Linux) ni bilo mogoče dobiti. Zaradi tega se je prakse prijel vzdevek Microsoftov davek.

Sodišče je v obrazložitvi zapisalo, da gre za obliko prisilne distribucije, ki ima monopolne tendence. Hkrati s tem kupce sili v uporabo dodatnih plačljivih aplikacij, ki so jih primorani uporabljati zaradi združljivostnih težav. Kupec iz Firenc, ki je tožbo sprožil, je upravičen do povrnitve 140 evrov, kolikor ga je stal prednaložen Windows na HP-jevem računalniku.

V Fundaciji za prosto programsko opremo (FSFE) so že izrazili zadovoljstvo nad odločitvijo, ki bo omogočila izognitev prisilnega financiranja razvoja zaprtokodne programske opreme. Odločitev sodišča se namreč ne nanaša le na Windows, čeprav je bila v tožbi izpostavljena prav namestitev Windows, temveč na vsako prednaloženo programsko opremo na računalniku.

Kako bodo odločitev uveljavljali v praksi, še ni znano. FSFE kupce poziva, da ob prvem zagonu računalnika pri prebiranju licenčne pogodbe ne kliknejo gumba Se strinjam, temveč računalnik ugasnejo. Prav tako svetujejo, naj ne odpirajo kakršnekoli embalaže, ki je povezana s prednaloženo programsko opremo.