HP Intelu plačal pol milijarde dolarjev za držanje Itaniuma pri življenju

Matej Huš

2. feb 2012 ob 13:21:16

Ko je Oracle lani napovedal konec razvoja svoje programske opreme za platformo Itanium, sta Intel in Hewlett-Packard skočila pokonci. Najprej so Oraclu zagrozili, da bo s tem prekršil pogodbene obveznosti in tvegal pravna sredstva, nato pa so proti njemu dejansko vložili tožbo. Oracle se brani z utemeljitvijo, da bi bil moral Intel platformo Itanium že zdavnaj upokojiti, če bi deloval po ekonomskih zakonitostih. Nadalje so mu očitali, da mu HP plačuje, da Itanium sploh še drži pri življenju. Podjetji sta to zanikali.

Sodišče v Kaliforniji, ki obravnava postopek, je ta teden sprejelo nekaj pomembnih odločitev in hkrati odpečatilo dokumente, ki razkrivajo nezakonito ravnanje HP-ja. Dokumenti dokazujejo, da se je HP leta 2008 obvezal v naslednjih petih letih Intelu plačati 440 milijonov dolarjev, da bi ta nadaljeval proizvodnjo in trženje Itaniumov. Leta 2010 so sklenili dodatni dogovor, ki je vsoto povečal za 250 milijonov dolarjev, rok pa podaljšal do leta 2017. Hkrati mora HP seveda plačati tržno ceno za vsak kupljeni Itanium. Intel se je obvezal, da bo izdelal še generacije Tukwilla, Poulson, Kittson in Kittson+, ki bo zadnji predstavnik veje Itanium.

Oracle pozdravlja odločitev sodišča, saj po njegovem mnenju dokazuje njihov prav. A po drugi strani je sodišče razsodilo tudi, da HP-jeva praksa nerazkritja tega dogovora in bližajočega se konca platforme Itanium svojim strankam ni nezakonita. Oracle je namreč trdil, da gre za prevaro, zaradi česar lahko Oracle odstopi od svoje pogodbe s HP-jem. Za to imajo svoje motive, saj želijo povečati prodajo lastne platforme Sun SPARC. Sodišče se s tem razlogom za odpoved pogodbe ni strinjalo. To je razlog, da odločitev pozdravlja tudi HP.

Imamo torej zanimivo situacijo, ko je sodišče ošvrknilo obe podjetji (HP zaradi zavajanja kupcev in Oracle zaradi neupravičenega odstopa od pogodbe), obe podjetji pa si odločitev razlagata kot zmago. Zakaj si HP tako zelo želi od Oracla izsiliti podaljšanje podpore za Itanium, ni težko razumeti. Po odstopu Microsofta in Red Hata je nove in vzdrževane programske opreme za Itanium sila malo, saj so kupci ugotovili, da za strežniške naloge povsem zadostuje tudi klasična platforma x86 oz. x64. HP ima v Itaniumu s svojim operacijskim sistemom HP-UX velik vložek, trenutno pa prodajo 90 odstotkov vseh itaniumovih strežnikov.