Francoski kupec dosegel vračilo kupnine za Okna

Mandi

8. feb 2012 ob 12:15:08

Za GNU/Linux in tudi Hackintosh navdušence je nakup računalnika nekoliko bolj zoprno opravilo, ker morajo proti svoji volji plačati tudi za prednameščeni operacijski sistem, praviloma katero od inačic Oken. Prodajalci zaradi svojega pogodbenega odnosa z Microsoftom ne dovoljujejo odstranitve ("unbundlinga") oz. pri tem nesorazmerno dosti komplicirajo. Praksi se pregovorno reče "Windows tax" oz. "Apple tax" in proti njej se aktivno borijo številne nevladne organizacije; na naši strani oceana npr. vseevropski Free Software Foundation Europe in francoski No More Racketware.

Prav francoskemu uporabniku Stéphanu Petrusu je nedavno uspela sodna zmaga zoper Lenovo. S tožbo je uspel iztržiti 1920€, od tega 1000€ sodnih stroškov, 800€ odškodnine in še 120€ za preveč prodano MS Windows licenco. Iz številk je mogoče sklepati, da je se je primer vlekel kar nekaj časa, konkretno dobra štiri leta. Prenosnik za 597€ je kupil decembra 2007, vendar se s prodajalcem ni uspel dogovoriti za vrnitev Oken, zato jih je naslednje leto tožil in novembra 2008 izgubil na prvi stopnji. Sodišče je takrat zapisalo, da vezana prodaja prenosnika in Oken ni nezakonita in da bi moral Petrus, če ni želel Oken, preprosto vrniti celotni prenosnik. Petrus se je uspešno pritožil in primer je romal nazaj na prvo stopnjo, z navodili, naj sodišče upošteva še evropsko direktivo 2005/29/ES o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami. Letos januarja je, kot rečeno, uspel s svojo tožbo.

Organizacija No More Racketware, ki mu je pomagala v sodnem sporu, je pozdravila odločitev in izpostavila njen pomen za ostale kupce računalnikov. Že leta 2008 pa je sorodna potrošniška organizacija (vsaj v Franciji) dosegla obvezno ločeno označevanje cene strojne in programske opreme, ne pa še obveznosti, da se oboje prodaja posebej.

Za kupca je seveda najbolje, če se uspe s proizvajalcem vnaprej zmeniti za odstranitev Oken, kar se načeloma da pri vseh razen osnovnih modelih. Če ne gre, mora kupec ob prvi uporabi računalnika zavrniti licenčno pogodbo (EULO) za operacijski sistem in to dokumentirati, najbolje z video posnetkom ali fotografijami. Potem pač na računalnik namesti alternativni operacijski sistem in pošlje prodajalcu zahtevek za vrnitev kupnine. To traja zelo različno, odvisno od prodajalca in države. Z Jabolki je zadeva še malo bolj specifična. EULA za Snow Leoparda dovoljuje vračilo zgolj operacijskega sistema, medtem ko Lionova dovoljuje zgolj vrnitev celotnega računalnika. To seveda ni skladno z omenjeno direktivo, vendar je breme dokazovanja na kupcu. Kazni po direktivi niso pretirano visoke, po našem transpozicijskem zakonu ZVPNPP do zgolj štirideset tisoč evrov za firmo in še nekaj za odgovorno osebo, a če bo zagrizlo dovolj kupcev, se bodo stvari začele spreminjati. Dell in nekateri drugi proizvajalci že ponujajo modele s prednaloženim Ubuntom, kar je dober začetek.