Windows 7 praznuje

Primož Resman

22. okt 2010 ob 22:31:30

Na današnji dan pred enim letom je bilo mogoče kupiti prve osebne računalnike s prednameščenim Windows 7 oz. namestitveni DVD najnovejše različice namiznega Microsoftovega operacijskega sistema. Seveda so ga mnogi zahvaljujoč beti in pobeglim končnim različicam, namenjenih velikim proizvajalcem, dodobra preizkusili že prej, a mnenje je bilo vseeno enako. Šlo je za odlično zamenjavo za Visto ter vrednega naslednika Windows XP z mnogimi izboljšavami.

Le leto kasneje je Microsoftu uspelo prodati že 240 milijonov licenc, s čimer je Windows 7 postal najhitreje prodajan operacijski sistem v zgodovini računalništva. Ena izmed različic Windows 7 je naloženih na kar 93 % vseh novih računalnikov, medtem ko njegov svetovni tržni delež znaša 17 %. V prvi polovici leta od splavitve so prav vsi Microsoftovi partnerji (OEM-i, katerih je prek 18.000) na računalnike nalagali Windows 7, medtem ko je ta delež v enakem obdobju za Visto znašal le 70 odstotkov.

Drugo leto Windows 7 bi bilo lahko prav tako, če ne morda še bolj uspešno, saj bodo na najnovejši Microsoftov operacijski sistem v kratkem začela migrirati še podjetja, ki so vedno nekoliko pazljiva pri novih izdajah programske opreme.