Nova iPhona že razprodana, v Sloveniji ju še ni

Matej Huš

12. sep 2014 ob 22:33:36

Strahovi, da bo imel Apple vsako leto težje delo z vzdrževanjem visokih prodajnih številk novih modelov iPhona, so se letos izkazali za neupravičene. Po torkovi predstavitvi Applovih novosti, med katerimi je seveda glavne pozornosti delež iPhone 6, je telefon v preprodaji že pošel.

Predprodaja se je začel v danes, prodaja pa bo stekla prihodnji petek. Točne številke o prodaji niso znane, a očitno je šel novi iPhone kot vroče žemljice, saj sta oba modela (iPhone 6 in iPhone 6 Plus) za septembrsko dostavo že pošla. Datum dobave za nove kupce se je že pomaknil v oktober in se odmika. Teže je dobiti večji model iPhone 6 Plus, a ni jasno, ali je to posledica večjega navala ali manjše količine proizvedenih enot. Spomnimo, da je bilo pri izidu iPhona 5S/5C podobno, saj so bile zaloge dražjega iPhona 5S manjše, ozko grlo pa je bila proizvodnja bralnika prstnih odtisov.

Doslej je prav vsak izid iPhona uspel prekositi predhodnega. Čeprav zadnjih številk še ni, bo bržkone tudi to pot tako. Apple je povedal, da je povpraševanje po iPhonu 6 večje, kot je bilo pri izidu iPhona 5(S). Podobno je tudi v Nemčiji, kjer je iPhone 6 Plus hitro pošel, medtem ko je manjši model nekoliko laže dobavljiv.

Tako silnega navala očitno ni pričakoval niti Apple, saj se je za nekaj ur zrušila njihova spletna trgovina. Podobno se je zgodilo tudi s spletnimi stranmi Sprinta in T-Mobila, ki so pokleknile pod navalom, medtem ko sta Verizon in AT&T občasno le malo zakašljala.

Pri slovenskih operaterjih iPhona 6 še ni mogoče naročiti. Slovenija pač ne sodi v skupino velikih - Avstralja, Kanada, Francija, Nemčija, ZDA, Japonska, Hongkong, Velika Britanija in Singapur - kjer bo iPhone dostopen sprva. Kdaj pride k nam, še ni znano. Lani smo ga dobili z zamudo nekaj več kot mesec.