Microsoft in AMD bosta združila moči pri umetni inteligenci

Matej Huš

6. maj 2023 ob 22:52:04

Pri treningu in uporabi umetne inteligence ključno vlogo igrajo grafični čipi, kjer ima ta hip veliko prednost Nvidia. Microsoft na platformi Azure na primer uporablja več tisoč Nvidiinih GPU-jev, s čimer ni nič narobe, je pa priklenjenost na enega proizvajalca vedno neprijetna. Nvidiini čipi, programska oprema vključno s knjižnicami CUDA in jedri Tensor, so pač dobri. A Microsoft se povezuje tudi z AMD-jem, da bi pripravila alternativo.

Bloomberg piše, da bosta AMD in Microsoft združila moči, kar še ni uradno potrjeno. Microsoft bo prispeval inženirje, znanje in lasten procesor Athena. Slednji je čip, ki ga razvija Microsoft za umetno inteligenco. Microsoft ima že približno tisoč zaposlenih v oddelku za razvoj polprevodniških čipov, ki ga vodi nekdanja intelovka Rani Borkar. Več sto jih dela na Atheni, v katero je Microsoft vložil že dve milijardi dolarjev. Razvoj Athene poteka brez AMD-ja, trdi Microsoft, je pa AMD vključen v širšo zgodbo in bo Atheno uporabljal.

Ob tem ne smemo pozabiti, da je Microsoft vložil več kot 10 milijard dolarjev v OpenAI, ki razvija priljubljeni ChatGPT. Microsoft razvija svojo verzijo, ki bo desetkrat dražja in bo namenjena poslovnim uporabnikom. Ključno vprašanje pa je, koliko lahko AMD izboljša svoje čipe. Za zdaj so ti namreč precej počasnejši od Nvidiinih, ko pridemo do umetne inteligence.