Facebook kupuje Oculus

Matej Huš

26. mar 2014 ob 09:08:31

Facebook je napovedal, da bo prevzel ameriško podjetje Oculus, ki se ukvarja z razvojem tehnologije navidezne resničnosti. Za podjetje bodo odšteli dve milijardi dolarjev, od tega 400 milijonov dolarjev v denarju, preostanek pa v delnicah. Dodatno obljubljajo še 300 milijonov dolarjev nagrade, če bodo dosegli zastavljene cilje.

Podjetje Oculus poznamo predvsem kot razvijalca opreme in tehnologije za navidezno resničnost. Njihov paradni konj je Oculus Rift, ki se pritrdi na glavo in uporabnikom omogoča popolni vstop v navidezno resničnost. Za njegov razvoj so na Kickstarterju zbrali poltretji milijon dolarjev, skupno pa kar 91 milijonov. Izid izdelka je napovedan za konec tega leta. Oculus ima že 75.000 naročil za razvijalski komplet za Rift.

Izvršni direktor Oculusa Brendan Iribe poudarja, da se veselijo dela v Facebooku, ki bo zanje predstavljalo način, kako lahko najbolje prenesejo svoje ideje o navidezni resničnosti v svet. Mark Zuckerberg dodatno pojasnjuje, zakaj je transakcija smiselna. Kot pravijo, se osredotočajo na mobilnost, kjer bo Oculus Rift pomemben igralec. Čeprav Rift najteže pričakujejo igralci iger, Facebook verjame v njegovo uporabnost tudi na področju družabnih omrežij. Zato bo podjetje tudi po prevzemu poslovalo sorazmerno nespremenjeno na isti lokaciji in bo še vedno razvijalo Rift.