Samsungovi androidni telefoni bodo dobili zemljevide Nokia HERE

Matej Huš

30. avg 2014 ob 22:52:53

Ena izmed najuporabnejših aplikacij na pametnih telefonih so zemljevidi v sodelovanju s satelitsko navigacijo. Na Androidnih telefonih je to Google Maps, ki deluje izvrstno, a ni edina. V želji, da bi omejil svojo odvisnost od Googla, je Samsung za svoje pametne telefone in ure licenciral HERE finske Nokie.

Po Microsoftovem nakupu večjega dela Nokie, ki se je ukvarjal z mobilnimi telefoni, so na Finskem ostale storitve in aplikacije. Med njimi ima pomemben delež HERE, ki jo je Nokia leta 2007 dobila z nakupom Navteqa. HERE je v svetu mobilne navigacije pomemben igralec, ki nudi podatke za Yahoo Maps, Bing Maps, Amazon Maps in Garminovo programsko opreme. Sedaj pa bo Samsung dobil kar hišno aplikacijo HERE.

Kdor želi zmanjšati odvisnost od Googla, se na Androidu zlahka odpove Gmailu, PlayStoru in drugim Googlovim storitvam, precej teže pa zemljevidom. Google Maps je namreč izdelek ogromne enote v Googlu, ki zaposluje več kot 7000 ljudi, in je zastonj le zaradi drugih načinov financiranja celotne platforme skozi oglase.

HERE te možnosti nima, zato za svoje podatke zaračunava. Za uporabo zemljevidov HERE v svojih aplikacijah Nokii plačujejo vsi ponudniki, Samsung pa bo moral primakniti še nekoliko več, ker si je zagotovil ekskluzivo na svojih androidnih telefonih. Apple se je odločil nabirati svoje podatke za zemljevide, kar je najprej povzročilo val posmeha zaradi katastrofalne izvedbe, kasneje pa so storitev izboljšali. A dejstvo ostaja, da Apple s svojimi zemljevidi ne služi, temveč cel prideluje izgubo. Microsoft in druga druščina se tega ne gre in enostavno plačujejo Nokii.

Samsung si že dlje časa prizadeva zmanjšati odvisnost od Googla in zemljevidi HERE niso prva konkurenčna aplikacija. Število teh se je v zadnjem letu praktično podvojilo.