Osem terabajtov brez helija iz Seagata

Matej Huš

27. avg 2014 ob 12:27:08

Seagate nadaljuje postavljanje rekordov v gostoti zapisa podatkov. Predstavili so disk, ki zmore shraniti 8 TB podatkov, kar je tretjino več od njihovega dosedanjega rekorderja. Pri tem povejmo, da so se izognili uporabi helija, ki jo je vpeljal Western Digital, ampak so raje uporabili SMR.

Bližanje fizikalnim omejitvam pri gostoti zapisa podatkov na magnetne nosilce terja uporabo trikov, da lahko na enako velike plošče stlačimo več. Konkurenca se je tega lotila s polnjenem diskov s helijem, ki je pravzaprav precej okoren način. Ker je helij lažji in povzroča manj upora, je mogoče v enako prostornino stlačiti več magnetnih plošč za zapis podatkov, medtem ko sama gostota ni kaj večja. Western Digital je tako uspel izdelati 3,5-palčne diske s kapaciteto 6 TB.

V Seagatu so vmes raje izpopolnjevali zapis podatkov SMR, s čimer so letos dosegli kapaciteto konkurence. V načinu zapisa SMR se podatki zapisujejo, kakor se zlagajo strešniki. Vzdolž so zamaknjeni, prečno pa se malenkost prekrivajo. To poveča kapaciteto, branja bistveno ne moti, medtem ko je treba podatke zapisovati premeteno, saj vsak zapis podre okolico. Ker vsaka sled prepiše tudi sosednjo, so razdeljene v bloke, ki se v celoti prepisujejo. Mimogrede, če bi pomislili, da to zmanjša hitrost pisanja, bi se zmotili, saj Seagatov 6 TB-disk s SMR deluje 28 odstotkov hitreje od modela s 4 TB, ki SMR nima.

Tako smo sedaj dobili klasičen disk v standardni velikost 3,5 palca s kapaciteto 8 TB in priključnim standardom SATA3. Pravzaprav je to tudi vse, kar o disku vemo ta hip, saj niso razkrili, koliko plošč ima kakšno gostota zapisa so uporabili. Jasno je le, da helija v disku ni. Seagate pa ostaja zvest zavezi, da bodo do konca desetletja izdelali diske s kapaciteto 20 TB. Žogico ima sedaj Western Digital, druge resne konkurence pa tako ali tako ni.