Seagate razvil tehnologijo gostejšega zapisa podatkov na diske

Matej Huš

11. sep 2013 ob 12:43:23

Kapacitete diskov že nekaj časa ostajajo pribite ob mejo 4 TB, kar proizvajalci dosežejo s štirimi terabajtnimi ploščami. Zadnja večja revolucija se je zgodila leta 2006, ko je vzdolžni (longitudinalni) način zapisa podatkov na disk zamenjal pravokotni (PMR). Magnetizacija domen v disku sedaj namreč kaže navzgor ali navzdol (pravokotno na ravnino plošče in vzporedno z osjo vrtenja), s čimer je mogoče na enak prostor stlačiti več podatkov. A tudi ta tehnologija se zaletava ob fizikalne omejitve, saj je širina sledi (track), kot imenujemo koncentrične krožnice za zapis podatkov, že izjemno majhnih 75 nanometrov. Seagate je razvil tehnologijo, ki bo mejo gostote zapisa premaknila više. Imenuje se SMR (shingled magnetic recording oziroma strešniški magnetni zapis).

Ime je dobil, ker se podatki zapisujejo podobno, kot se na strehe zlagajo strešniki - prekrivajo se. Seagate je namreč sledi nekoliko zamaknil v vzdolžni smeri, v prečni smeri pa deloma prekril. To jim omogoča, da na disk trenutno stlačijo do 25 odstotkov več podatkov, v prihodnosti pa vse do 20 TB. Zato Seagate za prihodnje leto napoveduje trde diske s kapaciteto 5 TB. Sliši se odlično, a tehnologija ima svoje negativne lastnosti.

Branje ni nič drugačno, kakor v klasičnih trdih diskih (PMR), saj prekrivanje ni tolikšno, da bi predstavljalo oviro. Večji problem pa je pisanje, saj se hkrati prepiše tudi prekrita sled. To pomeni, da je treba pred zapisom prebrati vsebino sosednje sledi, nato pa zapisati obe, eno za drugo. Ker se sledi prekrivajo vsaka s svojimi sosedi, bi to seveda pomenilo učinek domin. Seagate je težavo rešil tako, da so sledi razdeljene v bloke, torej se ne prekrivajo po celotnem disku, ampak so med bloki razmaki, kjer se efekt domin ustavi.

In to je glavna slabosti novih diskov. Zapisovalna hitrost je počasnejša. Koliko počasnejša je, Seagate ni razkril. Če so razlike majhne, recimo 25 odstotkov, kolikor bomo pridobili pri kapaciteti, to ni velik problem. Veliki trdi diski se tako ali tako uporabljajo za skladiščenje podatkov, medtem ko imamo sistemske datoteke za vsakdanjo rabo na SSD-jih. V tem primeru bi si Seagate za počasnejši zapis prislužil odpustek. Nič pa niso povedali, kako je z zanesljivostjo zapisa. A glede na to, da bodo diski naprodaj že prihodnje leto in da že imajo delujoče primerke, lahko predpostavljamo, da je ta problem zadovoljivo rešen.