Kitajski operacijski sistem že oktobra

Matej Huš

25. avg 2014 ob 21:13:31

Lasten operacijski sistem, ki ga Kitajska razvila že nekaj časa, naj bi bil nared letošnjega oktobra, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua. Sistem z imenom COS (China Operating System) bo tedaj prišel na namizne računalnike, medtem ko bo na mobilno verzijo počakati nekoliko dlje.

Kitajska je razvoj COS-a začela po Snowdnovem razkritju vohunske afere NSA, razvojno ekipo pa so sestavili marca. Ker ne želijo biti odvisni od zahodne programske opreme - strojno opremo že tako ali tako večidel gradijo sami - si jo bodo napisali sami. Odprtokodni Linux je izvrstna začetna točka, zato bodo na njem gradili tudi Kitajci. Pri razvoju sodelujeta Inštitut za programsko opremo pri Kitajski akademiji znanosti (ISCAS) in podjetje Shanghai Liantong.

Ni Guangnan, ki vodi razvoj COS, dodaja, da nameravajo z lastnim operacijskim sistemom nadomestiti ostale namizne sisteme v treh do petih letih. K temu bosta zagotovo pripomogli tudi ukinitev podpore za Windows XP in kitajska prepoved uporabe Windows 8 v javnem sektorju. Kitajska je skeptična tudi do Androida, nad katerim ima po njenih besedah Google prevelik vpliv, in Applovih izdelkov, kjer so pomisleki podobni.

Čeprav bo COS osnovan na Linuxovem jedru, pa bo zaprtokoden. Razlogi za to so po besedah kitajske vlade varnostni. COS tudi ni prvi državni operacijski sistem, niti prvi kitajski. To je želela storiti že Rusija, pa je zmanjkalo denarja. Kitajci so v preteklosti že uporabljali prilagojeno Linuxovo distribucijo Red Flag, ki pa je bila odprtokodna. Od letos je ne razvijajo več.