Peking bo sistem družbenega točkovanja vpeljal do 2021

Dare Hriberšek

23. nov 2018 ob 21:27:55

Že dolgo se govori in piše o precej strašljivem sistemu osebnostnega točkovanja, ki se pripravlja in deloma tudi že testira na Kitajskem. Tamkajšnja agencija Xinhua je ta teden sporočila, da bodo s celostnim doživljenjskim rangiranjem 22 milijonov prebivalcev Pekinga začeli do začetka leta 2021. Pionirski projekt v glavnem mestu naj bi obenem služil tudi kot vzorčni primer za preostali del države.

Kako bo sistem osebnostnega točkovanja deloval za zdaj še ni v celoti jasno, bo pa združil podatkovne baze večih državnih agencij, podatki pa bodo nato obdelani s tehnologijo za analize velikih količin podatkov, da bi dobili kar najbolj natančno sliko o družbenih interakcijah posameznika in njegovi osebnostni integriteti. Sistem bo ocenjeval tako posameznike kot podjetja, vpeljali pa naj bi še poseben sekundarni sistem za ocenjevanje državnih uradnikov in javnih institucij.

Sleherno, za oči države negativno ravnanje, denimo nespoštovanje prometnih predpisov ali goljufanje pri trgovanju, bo posamezniku onemogočilo zaposlitev, nakupovanje luksuznih dobrin, med njimi tudi letalskih kart ali vozovnic za hitre vlake po državi. Po drugi strani pa bo prostovoljstvo, darovanje krvi in podobno nagrajeno; posameznik bo lažje napredoval, začel nov posel ali pa pridobil posojilo. njegova ocena bo državljana spremljala vse življenje, eno osnovnih načel sistema je namreč: enkrat zlorabljeno zaupanje, restrikcije za vedno.

Distopični sistem, ki spominja na tistega iz Orwellovega romana 1984, bo po kitajski partiji po mnenju kritikov omogočil nadzor celotne družbe skorajda do popolnosti.