Tudi Nemčija vohunila za ameriškimi politiki

Matej Huš

20. avg 2014 ob 06:49:40

Ko so Nemci ugotovili, da je NSA prisluškovala tudi njihovi kanclerki Angeli Merkel, so takoj obsodili ameriško ravnanje. Nemški politiki so bili polni besed, kako se to ne spodobi in da vohunjenje za zavezniki ni primerno. Obama je diplomatsko dejal, da ZDA ne vohunijo za Merklovo niti ne bodo, preteklost pa je pustil nedorečeno. In seveda to ni ustavilo NSA pri vohunjenju za ostalimi pomembnimi ljudmi.

Situacija pa je dobila zanimivo perspektivo, ko se je izvedelo, da so tudi Nemci vohunijo za Američani. Spiegel se je dokopal do dokumentov, ki dokazujejo nemško vohunjenje. Že junija letos je postalo jasno, da nemška obveščevalna agencija BND tesno sodeluje z ameriško NSA. Sedaj pa nemški mediji ugotavljajo, da je Nemčija (nenamerno?) prisluškovala telefonskim pogovorom Hillary Clinton leta 2012, ko je bila ta ameriška zunanja ministrica. Enaka usoda je doletela tudi njenega naslednika Johna Kerryja. BND sicer trdi, da so prisluhe takoj pobrisali, ko so ugotovili, za koga gre.

Pojasnjujejo, da je Nemčija uporabljala svojo prisluškovalno bazo v Bad Aiblingu za spremljanje akcij islamističnih terorističnih skupin, medtem ko so bili prisluhi ameriškim visokim državnim uradnikom, ko so ti opravljali telefonske klice prek satelitskega omrežja, slučajni in nehoteni. Prisluhe skupaj s prepisi so potem uničili. Vsaj bi morali bi jih, a se to ni zgodilo, ker je bil za uničenje zadolžen agent, ki naj bi bil ameriški tajni agent in te dokumente so pri preiskavi njegovega stanovanja odkrili na USB-ključu.

Najdeni dokumenti dokazujejo tudi, da je Nemčija aktivno vohunila za Turčijo, ki so jo uvrstili na seznam pozornosti vrednih držav. Turčija je članica zavezništva NATO, zato so nemškega veleposlanika že poklicali na zagovor.