NSA res ne vohuni več za voditelji, zato pa za ostalimi pomembneži

Matej Huš

25. feb 2014 ob 19:18:41

Ko je Nemčija izvedela, da NSA prisluškuje tudi kancelrki Angeli Merkel, je završalo. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je bil med najostrejšimi, ko je dejal, da se po tem incidentu ne morejo več pretvarjati, da je vse v najlepšem redu. Obama je tedaj obljubil, da NSA ne bo prisluškovala Merklovi (in ostalim voditeljem), kar pa NSA rok ni pretirano zvezalo. Prisluškujejo pač ostalim članom vlade.

Nemški Bild namreč razkriva, da NSA intenzivneje prisluškuje ostalim članom vladnega kabineta in drugim pomembnim Nemcem. Obamova obljuba se je namreč izrecno nanašala le na voditelje držav. Viri blizu NSA poročajo, da so v Fort Meadu dobili stroga navodila, da sedaj resnično ne smejo izpustiti nobenega podatka, ki ga prestrežejo od ostalih, ker Merklovi ne smejo več prisluškovati. Na muhi imajo 320 oseb, med njimi je visoko tudi de Maiziere. Večinoma gre za politike, nekaj pa je tudi gospodarstvenikov.

Nemci si prizadevajo, da bi z ZDA sklenili dogovor o nevohunjenju, a vprašanje je, koliko bi to sploh pomagalo. Tak dogovor o zavezništvu Petero oči že imajo ZDA; Kanada, Velika Britanija, Avstralija in Nova Zelandija, pa to ne pomeni, da prisluškujejo kaj manj. Kjer ena država ne more ali sme, to počne druga, podatke pa si potem izmenjata.