Windows XP 20 let pozneje

Matej Huš

26. okt 2021 ob 21:31:40

Dvajset let je že minilo, odkar je Microsoft poenotil liniji operacijskih sistemov NT in 9x ter izdal Windows XP. Prvi operacijski za domače uporabnike, ki ni bil več 16/32-bitni hibrid, temveč osnovan na jedru NT, je predstavljal tako veliko revolucijo, da še danes teče na več osebnih računalnikih kakor Linux. Privzeto ozadje na namizju pa je postala največkrat ogledana fotografija na svetu.

Windows XP je bil uradno nared 24. avgusta, ko se je redna prodaja začela 25. oktobra 2001. Kljub začetni skepsi, češ da Windows XP ne bo zmogel poganjati starejših iger in strojne opreme, ki je potrebovala jedro 9x, in pomislekom uporabnikov Windows 2000, da je XP preveč načičkan, je hitro osvojil srca uporabnikov. Prikupil se jim je tako močno, da kljub velikemu uspehu drugega naslednika Windows 7 še vedno ostaja zvest spremljevalec dobrega odstotka uporabnikov, čeprav je sedaj to že nevarno. Redne podpore za Windows XP je bilo konec 14. aprila 2009, razširjene plačljive še pet let pozneje, a je Microsoft največje luknje krpal vse do leta 2017, ko so ga izredne razmere zaradi virusov prisilile v prelom obljube in krpanje odpisanega sistema. Vključno s trikom Windows Embedded POSReady 2009 je bilo možno popravke za Windows XP prejemati dobrih 17 let, s čimer gre za najdlje podprto široko dostopno programsko opremo. Nosi tudi rekord najdlje aktualnega sistema, saj smo na Windows Visto kot prvega naslednika čakali šest let, a ni nikoli ponovila njegove popularnosti. Šele Windows 7 osem let pozneje je prevzel primat najpriljubljenejšega sistema.

Razlogov, da Windows XP danes še vedno vztraja na nekaterih računalnikih, so večidel pragmatični. Gre za stare stroje, ki bodisi ne bi zmogli poganjati kaj novejšega, predvsem zaradi specifične programske ali strojne opreme, bodisi bi bila nadgradnja preveliko tveganje. Windows XP je tudi zadnja verzija, ki se ne pogovarja množično z Microsoftovimi strežniki. Najvišji delež ima Windows XP v Armeniji, kjer ga uporablja dobra polovica računalnikov. A ne glede na razloge je danes uporaba Windows XP varnostno tveganje, saj je luknjičav.