Otrok iz Mississippija spet pozitiven na HIV

Matej Huš

11. jul 2014 ob 22:50:42

Čudežna ozdravitev novorojenčka iz Mississippija, ki je veljala za eno izmed štirih dokumentiranih ozdravitev HIV-a in edino, kjer ni šlo za presaditev kostnega mozga, se je izkazala kot neuspešna. Sedaj štiriletna deklica, ki se je rodila z virusom HIV okuženi materi, je spet pozitivna na HIV.

O primeru smo se zelo obširno razpisali že lani, zato le na kratko povzemimo. Čeprav je prenos HIV z okužene matere na otroka ob uživanju primernih zdravil zelo malo verjeten - tipično okrog odstotka - mnogo mater zdravil ne jemlje. Deklica iz Mississippija se je rodila materi, ki je bila tako pozno diagnosticirana, da ni jemala zdravil pred porodom. Deklica je takoj po porodu začela prejemati močan koktajl protivirusnih zdravil, medtem ko je standarda praksa zmerni režim protivirusnih zdravil prvih štiri do šest tednov. To je nujno zato, ker do tedaj ni mogoče ugotoviti, ali je otrok okužen. Vsi otroci okuženih mater imajo protitelesa HIV, a le majhen delež ima tudi dejanski virus. Testiranje je pokazalo, da je deklica okužena, zato je naslednjih 18 mesecev prejemala protivirusna zdravila.

Potem je mati nehala obiskovati kliniko in za dojenčkom se je izgubila vsaka sled. Ko je pet mesecev pozneje prispela v bolnišnico, je bil titer virusa pod mejo določljivosti. To pomeni manj kot 20 kopij virusa v mililitru krvi. Tako je ostalo naslednji dve leti, ko deklica ni prejemala zdravil, a je bil virus vseeno nezaznaven v njeni krvi, protiteles pa ni imela. Čeprav ima HIV zahrbtno navado, da se lahko potuhne za dolga leta in ostane praktično neopazen, se to običajno zgodi ob jemanju zdravil. Brez zdravil se virus hitro pokaže. Zaradi tega je deklica iz Mississipija veljala za drugi primer ozdravitve HIV-a v zgodovini.

Sedaj pa nič več. Klinične preiskave ob njenem četrtem letu starosti so pokazale, da je okužena z virusom HIV. V mililitru krvi so odkrili 16.750 kopij virusa, znižano ima število celic CD4+, hkrati pa so v njenem telesu prisotna protitelesa proti virusu HIV. Klasični znaki okužbe torej. Ker je tudi ponovljeno testiranje pokazalo podobne rezultate, so nemudoma pričeli protivirusno terapijo. Hkrati so izvedli že sekvenciranje DNK prisotnega HIV-a, s čimer so potrdili, da gre za isti sev, ki ga je imela deklica že ob rojstvu - prav lahko bi se namreč zgodilo, da bi se bila okužila vnovič.

Pojavljajo pa se že trditve o peti ozdravitvi HIV-a. V kalifornijski bolnišnici se je lani rodila deklica HIV-pozitivni materi, ki prav tako ni jemala zdravil. Ko so jo takoj po rojstvu napolnili s kombinacijo protivirusnih zdravil (AZT, 3TC in nevirapin), je enajsti dan virus postal nezaznaven. Osem mesecev po rojstvu se to še ni spremenilo, ker deklica še vedno prejema terapijo, a kot kaže primer iz Mississippija, to ni nobena garancija za ozdravitev.

Sedaj si strokovnjaki razbijajo glave z vprašanjem, kaj se je zgodilo. HIV se rad potuhne, a se ob prenehanju jemanja zdravil vrne v nekaj tednih, ne pa po nekaj letih. Nekaj ga je moralo zavirati teh 27 mesecev, potem pa se je zgodil nek sprožilec. Čeprav so rezultati precej slabe novice, saj kažejo, da je popolno ozdravitev HIV-a zelo težko dokazati, odpirajo pot novim raziskavam. Navsezadnje, če uspejo ugotoviti način, kako se lahko virus potuhne za 50 let, je to skorajda tako dobro kot popolna ozdravitev.