Rusija ukinja poletni čas in uvaja nove časovne pasove

Matej Huš

2. jul 2014 ob 18:04:05

V Rusiji bodo po treh letih spet spreminjali časovne pasove, kar bo povzročilo precej sivih las programerjem. Letos jeseni bodo skupaj z Evropsko unijo prestopili s poletnega časa na zimski in tam tudi ostali.

Rusija je pred tremi leti sprejela zakon, ki je uzakonil stalni poletni čas. Na poletni čas so s premikom urinih kazalcev za uro naprej prestopili 27. marca 2011 in tam ostali. To pomeni, da je odtlej Moskva uporabljala časovni pas UTC+4 celo leto. Ukrep je bil ob najavi precej popularen, ker so si ljudje obetali svetlejše večere, a je podpora potem upadla, ko je bilo pozimi temno še dolgo v dopoldne. Ob najbolj temnih decembrskih dneh je sonce v Moskvi pokukalo nad obzorje okrog 10. ure dopoldne.

Spodnji dom ruskega parlamenta je včeraj s 442 glasovi za in enim proti izglasoval nov zakon, ki bo ure po državi večidel prestavil za eno uro nazaj. To pomeni, da bo Moskva uporabljala časovni pas UTC+3, in to spet celo leto. Rusija bo tako celo leto uporabljala zimski čas.

Pri tem velja omeniti, da sta sončni in zimski čas zgolj pripravna izraza, ki pa nista povezana z dejanskim astronomskim časom, po katerem je sonce v zenitu ob 12. uri. Po poletnem času (UTC+4) Sonce v Moskvi 21. decembra vzide ob 10.00 uri in zaide ob 17.00 uri, 21. junija pa vzide ob 4.45 uri in zaide ob 22.18 uri. Zenit je okrog 13.30 ure. Zato ni presenetljivo, da je prehod nazaj na zimski čas, ki bo vse te dogodke premaknil na uro zgodneje, zlasti v zimskem času smiseln. Zakaj Rusija ne bo poleti še naprej uporabljala poletnega časa, ni znano.

Zgodba pa se s tem še ne konča. Rusija trenutno uporablja devet časovnih pasov. Pred letom 2010 so jih imeli celo enajst (UTC+2 do UTC+12), a so dve (UTC+12 in UTC+4) prenehali uporabljati. Potem so leta 2011, kot že omenjeno, zamaknili vse pasove za uro naprej. Sedaj se ukinjena časovna pasova vračata - torej jih bo spet enajst. Krim, ki ga je Rusija letos de facto priključila, po novem uporablja moskovski (UTC+4, po novem UTC+3) in ne kaliningrajskega časa (UTC+3, po novem UTC+2). Pred tem je uporabljal ukrajinski čas (pozimi UTC+2, poleti UTC+3).

In zakaj je vse to pomembno? Zato.