Grenlandija bo obdržala poletni čas

Matej Huš

27. mar 2023 ob 17:05:26

Vsako leto se ob premikanju ure prelije ogromno črnila in prenese ogromno bajtov o smiselnosti tega početja. Grenlandija je zadnja v vrsti držav, ki bo to početja ukinila. V nedeljo so ure premaknili zadnjikrat, sedaj pa bodo obdržali stalni poletni čas.

Razlog za premikanje ure je učinkovitejša izraba svetlobe, o čemer smo na naši strani obširno pisali pred petimi leti ob javnem posvetovanju, ki ga je organizirala EU. Medtem ko so prihranki energije minimalni, če sploh so, je vidni vpliv jasen. Uro premikamo, da poleti v Sloveniji sonce vzhaja ob 5. uri in ne ob 4. uri, pozimi pa vsaj ob 7. in ne šele ob 8. Brez spreminjanja časovnega pasu med letom tega ni možno doseči, zato bi se morali bodisi odreči dolgim večerom poleti ali svetlim jutrom pozimi. Pri tem je premikanje ure najbolj relevantno za države v zmernih geografskih širinah, saj je na ekvatorju razlika v dolžini dneva pozimi in poleti majhna, na severu Skandinavije pa tako velika, da 60 minut ne vpliva kaj dosti na življenje ljudi. V Sredozemlju - pač.

Ob tem dodajmo, da so časovni pasovi po vsem svetu v povprečju premaknjeni glede na staro definicijo dne, zato zenit redko nastopa ob 12. uri, temveč navadno kasneje. Slovenija je bolj na vzhodnem delu srednjeevropskega pasu, zato se to zgodi, v Franciji ali celo Španiji pa še zdaleč ne. Tam je zenit lahko tudi ob 14. uri po lokalnem poletnem času.

Preselimo se na Grenlandijo, kjer so se odločili, da bodo ostali na poletnem času. Večina otoka je ob prehodu na poletni čas 25. marca pristala v časovnem pasu UTC-2, kjer bo tudi ostala. V praksi kaj precej sprememb ne bo, saj je v prestolnici pozimi tako ali tako sonce nad obzorjem le štiri ure. Grenlandija se je za stalno spremembo časovnega pasu odločila predvsem zato, da bo bliže evropskim delovnim časom. Med Kobenhavnom in Nuukom bodo tako pozimi le tri ure razlike.

V Evropi bomo ure prestavljali vsaj še do leta 2026, saj se države še niso uskladile glede časovnega pasu. Medtem ko so prebivalci prepričljivo podprli ukinitev premikanja ure, je precej manj enotnosti pri vprašanju, ali naj obvelja standardni ali poletni čas. Načeloma so južne države naklonjene poletnemu času, tudi zavoljo turizma, severne pa standardnemu.