Izšel Apple iOS 7.1

Matej Huš

10. mar 2014 ob 22:51:33

Apple je danes izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema iOS. V inačici iOS 7.1, ki je na voljo za vse naprave, ki poganjajo sedmico, torej iPhone 4 in novejši, iPad 2 in novejši ter iPod touch pete generacije, najdemo varnostne popravke, izboljšave za stabilnost in hitrost ter malce posodobljen uporabniški vmesnik. Nadgradnjo lahko uporabniki iOS 7 snamejo s spleta, in sicer prek funkcije Software Updates.

Prva večja nadgradnja lani septembra izdanega iOS 7 nadaljuje v isti smeri od tam, kjer je predhodnik končal. Med glavnimi novostmi najdemo CarPlay (prej znan kot iOS in the Car), ki so ga predstavili na konferenci WWDC lani. CarPlay se poveže z računalnikom v avtomobilu, ki ga podpira, in kar na zaslonu v avtomobilu omogoča uporabo zemljevidov, pomočnice Siri, prostoročnega telefoniranja, poslušanje glasbe prek Spotifyja ipd. CarPlay podpirajo le novejši iPhoni (5, 5S in 5C) in vozila partnerjev, ki ne bodo redka (BMW, Ford, GM, Honda, Hyundai, Jaguar, Kia, Mitsubishi, Nissan, PSA Peugeot Citroën, Subaru, Suzuki, Toyota).

Izboljšana je pomočnica Siri, ki ima nove naglase oziroma glasove in možnost uporabe v načinu, kjer je med pogovorom držimo tipko Home, da potem takoj ugotovi, kdaj se je pogovor končal. Tako lahko preprečite, da bi kratke prekinitve Siri razumela kot konec pogovora. Manjše posodobitve so še v koledarju (prazniki in časovni pasi po svetu se pač spreminjajo), iTunes Radio, nastavitvah kamere (avtomatičen vklop HDR) in Touch ID. Vidne spremembe v uporabniškem vmesniku pa so pri klicanju in ugašanju naprave, kjer so kvadratki postali bolj zaobljeni, ter rahlo spremenjena navidezna tipkovnica, kjer laže najdemo dvigalko in brisalko. Notification Center je takisto opaznejši.

Pod pokrovom najdemo spremembe, ki bodo zmečkale nekaj nadležnih hroščev. Tak primer je nepojasnjeno ponovno zaganjanje v iPhonu 5, iPadi mini Retina in iPadu Air. Skupno iOS 7.1 odpravlja kar 41 hroščev. Tudi hitrostne pridobitve naj bi bile opazne, saj bo iOS 7.1 na starem iPhonu 4 ali tekel hitreje od predhodnika. Omenimo še, da iOS 7.1 zakrpa ranljivost, ki jo je izkorišča jailbreak evasi0n7.