Android 12 s prenovljeno obliko

Jurij Kristan

21. maj 2021 ob 06:14:17

Google je na razvijalski konferenci I/O 2021 pokazal vmesnik Androida 12 s precej prenovljenim videzom, katerega barvna paleta se prilagaja izbranemu ozadju.

Googlova letošnja konferenca za razvijalce I/O je v polnem teku in kot je običajno, se je pričela z najavo prihajajočih novosti (skrajšan video povzetek). V skoraj dveurni predstavitvi je poleg najave operacijskega sistema Wear najpomembnejše mesto zasedala prenova izgleda Androida, ki bo s prihajajočo dvanajsto različico postal bolj ... zaobljen. Novemu dizajnu pri Googlu pravijo Material You, njegova poglavitna zmogljivost pa bo tudi v prilagajanju barv izbrani sliki ozadja. To sicer ni prvi takšen poskus, saj so v Androidu 5 nekaj podobnega poskušali s Palette API, a tokrat naj bi bila implementacija precej pogumnejša. Sredi tedna je prispela tudi beta inačica, ki pa zaenkrat nosi le del najavljenih novosti.

Spisek razkritij na uvodni tiskovki je bil sicer precej obsežen. Med zanimivejšimi je Project Starline, s katerim skušajo dati "globino" podobi sogovornika, s katerim komuniciramo po video povezavi. Zaenkrat ima obliko namenskega prostora za video komunikacijo, ker vsebuje kopico kameric, s pomočjo katerih iz osebe napravijo 3D objekt, ki ga lahko sogovornik vidi iz različnih smeri. Na področju strojnega učenja je navdušil pogovorni model LaMDA, ki se od preostalih bolj razvpitih jezikovnih modelov, kot je GPT-3, loči predvsem v tem, da so ga urili prvinsko na dialogih. Zato je bila tudi prezentacija v stilu: stroju so naložili, naj imitira papirnato letalo in planet Pluton. Strojna pamet poganja tudi orodje, s pomočjo katerega bomo s telefonom iskali morebitne znake nevarnih obolenj na naši koži; zamisel bi bila lahko lansirana že letos.