Alienwarov Steam Machine bo poganjal - Windows 8

Matej Huš

11. jun 2014 ob 18:15:06

Drugače sploh ne bo šlo. Valve je lani jeseni napovedal operacijski sistem SteamOS in ga pozimi tudi izdal, poleg tega pa so najavili še vrsto namenskih računalnikov Steam Machine. Na letošnjem CES-u smo videli dober ducat naprav, ki bodo zmogle poganjati SteamOS. Potem pa se je začelo zapletati. Poseben krmilnik je bil najprej prestavljen na letošnji november, pretekli mesec pa je postalo jasno, da ga letos sploh ne bo.

To predstavlja probleme za 14 proizvajalcev, ki so že napovedali svoje Steam Machine. Med njimi je tudi Alienware, ki je svojo Alpho predstavil včeraj na E3. Toda ker krmilnik za Steam ne bo nared, bo naprava s procesorjem Core i3 Haswell, 4 GB pomnilnika, 500 GB prostora na disku, specialno Nvidiino grafično kartico na arhitekturi Maxwell z 2 GB GDDR5 VRAM in drugimi pomembnimi malenkostmi za 550 dolarjev poganjala kar Windows 8. Že tak sistem zmore poganjati igre v ločljivosti 1080p z okoli 60 fps, obljubljajo pa tudi nadgradnje na Core i5 in i7, do 8 GB pomnilnika in 2 TB kapacitete.

To ne pomeni, da na Alphi ne bo Steam, le SteamOS bo malo počakal. Bodo pa vgradili poseben uporabniški vmesnik, ki bo omogočil krmiljenje izključno prek trackpada. Alpha je pač namenjena za dnevno sobo, z Windows ali čim drugim. Imenoval se bo Steam Big Picture in ta hip še ni čisto končan. Alpha namreč izide za božično nakupovalo sezono.