CES 2014: trinajst naprav za SteamOS

Matej Huš

12. jan 2014 ob 16:59:59

Valve je decembra izdal prvo preizkusno verzijo svojega operacijskega sistema SteamOS in napovedal pohod v dnevne sobe. Vsak računalnik, ki poganja SteamOS, je po Valvovem razumevanju Steam Machine in prvi preizkuševalci bodo prototipe prejeli še letos. Kot so obljubili decembra, so na CES-u prikazali različne verzije Steam Machine.

Vsega skupaj 13 naprav se pojavlja v najrazličnejših oblikah, barvah in okusih. Z okusom mislimo na komponente v notranjosti, saj naprave stanejo od 500 do 6000 dolarjev, temu primerna pa so tudi njihove komponente. Uporabljajo grafične čipe iz Nvidie, AMD-ja in Intela, ki so odslej podprte v SteamOS-u.

Dejanje je razumljivo. Da bi zmanjšali možnost za težave zaradi nezdružljivosti strojne opreme, je bila decembrska beta precej okleščena. Procesorji iz Intela in nekaj grafičnih čipov iz Nvidie pa nič drugega. Sedaj ko so pritegnili pozornost javnost in proizvajalcev, jim je seveda treba dati bolj proste roke. In tako je Steam OS dobil podporo za široko paleto grafičnih čipov in centralnih procesorjev.

Predstavitev na CES-u je bila pravzaprav zelo smešna, saj je Valve predstavil 13 različnih Steam Machinov v manj kot 13 minutah (PDF). Mogoče predstavil ni najprimernejša beseda, saj so jih zgolj napovedali, potem pa si jih je lahko vsak pobliže ogledal sam. Znane so njihove specifikacije (glej tabelo desno), od koder vidimo, da bo imela večina Nvidiine grafične kartice in Intelove procesorje ter 8 ali 16 GB pomnilnika. Sicer pa bo variacij med temi možnostmi precej.

Svoje naprave so že predstavila podjetja Alienwware, Alternate, CyberPowerPC, Digital Storm, Falcon Northwest, Gigabyte Technology, iBuyPower, Maingear, Material.net, Next Spa, Origin PC, Scan, Webhallen in Zotac, pričakujemo pa še nove modele. Ne pozabimo, da bo Valve tudi sam proizvajal Steam Controller, prav tako pa ga bodo lahko izdelovala tudi drugi podjetja.

Tisti najbolj neučakani pa lahko z interneta snamete beta verzijo SteamOS in jo preizkusite kar na svoji strojni opremi, če je seveda podprta. Navodila so na domačih straneh.