Samsung pripravlja pametne ure

Matej Huš

25. maj 2014 ob 17:51:46

Samsung pripravlja novo generacijo pametnih zapestnih ur Gear 2, ki bodo poizkušale doseči boljši odziv javnosti kot predhodnice. V ta namen se bodo precej razlikovale od obstoječe generacije, saj bodo imele ležišče za SIM-kartico.

Trenutna generacija namreč potrebuje pametni telefon, medtem ko bodo imele nove ure lahko lastno SIM-kartico in se bodo obnašale kot prava neodvisna mobilna naprava. Čeprav povezljivost s pametnim telefonom prinaša precej prednosti, kot je nižja poraba energije in nobene potrebe po dodatni naročnini oziroma SIM-kartici, se je Samsung odločil spremeniti prav tako. Nove ure bodo poleg SIM-ležišča in merjenja časa imele še GPS, vgrajeno kamero, podporo za pošiljanje sporočil in merilnik srčnega utripa. Vse skupaj bo poganjal Samsungov lastni operacijski sistem Tizen. To pa ni več tako enostavno stlačiti na tako majhen prostor, ko je pametna ura.

Samsung ima trenutno na trgu štiri modele ur. Galaxy Gear je izšla lani in jo poganja Googlov Android. Ima 1,63-palčni zaslon (320 x 320), kamero z 1,9 milijona točk in barvni na dotik občutljiv zaslon. V notranjosti tiktaka 800 MHz Exynos 4212 s 512 MB pomnilnika in 4GB prostora z baterijo 315 mAh. Sledili so še Gear 2, Gear 2 Neo in Gear Fit, ki že tečejo na Tizenu. Nova ura naj bi izšla julija in bo imela še boljše specifikacije.

Ali bo uspeh ali polom, je odvisno od več dejavnikov. Predvsem manjkajo praktične podrobnosti, kako bomo klicali, koliko bo znašala avtonomija, kako bo mogoče pošiljati sporočila in snemati fotografije itd. Glede na to, da drugi veliki proizvajalci nimajo samostojnih pametnih ur (tu in tam se najde kakšna manj znana), lahko Samsungu z novo uro uspe veliki met. Ne pozabimo pa, da pričakujemo tudi Android Wear in Applovo iUro.