Kdaj bo tu Applova iUra?

Matej Huš

2. feb 2014 ob 16:42:50

Lani ta čas smo pisali o Applovem novem projektu iUra (iWatch), ki naj bi bil naslednja velika iNaprava. Med vrsticami se je špekuliralo, da bo iUra izšla že lani, pa se to ni zgodilo. A projekta niso ukinili, saj se Apple pogovarja tudi z ameriško FDA (Agencija za hrano in zdravila).

Vodstvo Applove ekipe, ki dela na iUri, se je konec leta sestalo s FDA, ko so se pogovarjali o mobilnih zdravstvenih aplikacijah, je razbrati z javnega urnika FDA. Apple je na sestanek poslal tudi Jeffa Williamsa, operativnega podpredsednika, Buda Tribbla, podpredsednika enote za programsko tehnologijo. FDA je predstavljal Jeff Shuren, ki vodi Center za naprave in radiologijo, ter Bakul Patel, ki je za FDA sestavil priporočila za zdravstvene aplikacije.

To pomeni, da se Apple zanima za trenutno regulativo oziroma da želi dobiti dovoljenje FDA za kakšno svojo rešitev. Uradno ne Apple ne FDA ne komentirata sestanka. Mimogrede povejmo, da Apple ni edini, ki se zanima za tovrstne pripomočke, saj se je s FDA sestal tudi Google. (Apple je s FDA sestankoval že leta 2010, pa potem iz vsega ni bilo nič.)

Applov izvršni direktor Tim Cook že od leta 2012 obljublja nov razred naprav. Medtem ko Apple vsako leto izda nove verzije obstoječih mobilnih naprav (iPad, iPod, iPhone), za nadaljnjo astronomsko rast podjetja to kmalu ne bo več dovolj. Nujno je, da predstavijo kakšno povsem novo naprave, česar se v Cupertinu dobro zavedajo, zato razvijajo iUro. Ta naj bi dajala poudarek predvsem zdravju, saj bo imela vrsto senzorjev in pametnih medicinskih aplikacij. Apple za iOS 8 obljublja aplikacijo Healthbook, ki bo beležila in urejala vse, kar bo lahko - prehojeno razdaljo, porabljene kalorije, število korakov, kar znajo že današnji pripomočki, poleg tega pa še krvni tlak, koncentracijo glukoze, srčni utrip, hidracijo telesa itd. Dokončno ni določeno niti še ime aplikacije, kaj šele končni videz, a naj bi se zgledovala po Passbooku.

Vse to namiguje, da bo iUra kmalu tu. Applov novi iPhone sicer zmore meriti število korakov (in razdaljo z GPS-čipi), krvnih parametrov pa seveda ne. To bo znala iUra. Ali se bo ta na trgovske police prikradla že letos, ni jasno, nekateri indici pa to potrjujejo. Skorajda gotovi pa smo lahko, da bo iOS 8 tu že poleti ali najpozneje jeseni.