Samsung ponuja odškodnino delavcem zaradi levkemije

Matej Huš

15. maj 2014 ob 11:15:21

Samsung se je opravičil svojim delavcem in njihovim družinam, ki so zboleli za levkemijo, in jim ponudil odškodnine. Hkrati je poudaril, da povezava med delom v njihovih tovarnah in povečano stopnjo levkemije pri delavcih ni dokazana, s čimer se želijo izogniti kazenski odgovornosti.

Že dolgo je jasno, da Foxconn ni edina črna ovca pri proizvodnji elektronike, le najbolj na tapeti so bili. Podobne kršitve so tako pri kitajskih podizvajalcih za Apple, Microsoft in druga zahodna podjetja kakor tudi izven Kitajske. Sedaj je torej pod lupo Samsung.

Pri Samsungu so v izjavi za javnost previdno zapisali, da je "nekaj nekdanjih Samsungovih zaposlenih umrlo za posledicami levkemije ali se soočajo z drugimi težko ozdravljimi boleznimi, potem ko so delali v njihovih tovarnah." Trenutno poznamo 26 potrjenih žrtev levkemije ali limfoma, ki so delali v Samsungovih tovarnah Gi-Heung in On-Yang. Od teh jih je deset umrlo na delovnem mestu. Poleg tega poročajo tudi o drugih, malenkost manj hudih težavah, kot so bili splavi, neplodnost, izguba las, nepravilnosti v krvni sliki, težave z ledvicami in jetri. Vse to so razlogi, da SHARPS (Supporters for the Health And Rights of People in the Semiconductor Industry) ocenjuje delo v Samsungovih proizvodnih obratih kot nevarno.

Razlog za težave je po njihovih navedbah nepravilno ravnanje s strupenimi kemikalijami, ki se uporabljajo pri izdelavi elektronike, delavci pa o njihovih učinkih in zaščiti niso poučeni. Samsung naj bi se osredotočal na čiščenje in zaščito proizvodne opreme in izdelkov (zlasti silicijevih rezin in končnih čipov), bistveno manj pa na ljudi. Povišano zanimanje javnosti je povzročila smrt 23-letne Hwang Yu-mi v tovarni, ki je leta 2007 umrla prav zaradi levkemije, letos pa so po tej zgodbi posneli dokumentarec.

Sedaj bosta SHARPS in Samsung poiskala ustrezno rešitev, kako identificirati delavce (oziroma njihove družine), ki jim pripada odškodnina, in njeno višino.