Mozilla popustila; prihodnje verzije Firefoxa bodo vključevale Adobe Access DRM

Mandi

15. maj 2014 ob 18:02:17

Mozilla je včeraj precej potihoma, a v skladu z napovedmi, sklenila dogovor z Adobejem, tako da bodo bodoče različice Firefoxa vključevale tudi DRM rešitev Adobe Access. Omenjeno je namreč pogoj, da bodo v tem brskalniku delali Netflix in podobni uradni kanali za ogled "studijskih" video vsebin, to pa je nekaj, kar uporabniki pač hočejo.

DRM ("tehnične ukrepe, ki so ob običajnem delovanju namenjeni preprečevanju ali oviranju dejanj, ki jih imetnik pravic iz tega zakona ni dovolil", kot jim pravi zakon) so historično zagotavljali brskalniški vtičniki, zlasti Adobe Flash. A ko se je temu odpovedal Steve Jobs, in ker so vtičniki nasploh pravo malo leglo požrešnosti, nestabilnosti in varnostnih lukenj, se sedaj ta naloga seli v uradni standard HTML5. Netflix je podporo dodal lani konec leta, in sicer v brskalnikih, ki so že sami ponujali DRM (npr. Internet Explorer). Vmes je potekala strašno živahna debata, ali je DRM (tehnično EME - encrpted media extensions) kot skrajno zaprta tehnologija sploh lahko del sicer odprtega standarda HTML5. Zagovorniki pravijo, da gre za nujno zlo, ker se bo sicer mobilni video s spleta preselil v namenske zaprte aplikacije, medtem ko nasprotniki vztrajajo, da bi raje živeli brez. Izgleda, da smo se bolj kot ne vsi odločili za prvo opcijo.

Vprašanje časa je bilo, ali in kdaj bo to opcijo podprl tudi Firefox. Odločitev povsem iste narave je pravzaprav že bila sprejeta, ravno dve leti nazaj - takrat glede podpore za zaprtje, patentirani video kodek h.264. Če je ekipa za Firefoxom sprva še upala, da bo šlo po odprti poti, zgolj z Googlovim VP8/WebM, se je izkazalo, da je posnetkov v tem formatu na spletu žal zelo malo (zunaj YouTubovega kataloga seveda). Zato so bili naposled primorani sprejeti "salomonsko rešitev", da "če zaprti kodek slučajno najdejo na sistemu" (v novejših Oknih, na mobilnih napravah), "ga bodo pač uporabili". Z EME niti ni toliko drugače. Ta standard definira zgolj vmesnik preko katerega spletna aplikacija zahteva zaščiteno predvajanje videa, sam DRM pa dejansko zagotovi zunanja knjižnica. To bo dobavil Adobe, Firefox pa jo bo zgolj distribuiral. Internet Explorer, Chrome in Safari seveda že lep čas počno isto.

Resnici na ljubo, če bi Firefox ostal brez uporabnikov, bi izgubil tudi Googlovo redno dvoletno "donacijo" (ki je v bistvu plačilo za nastavitev Googla kot privzetega iskalnika v privzeti, "branded" različici Firefoxa), s čimer bi bila Mozilla pač ob večino svojega letnega proračuna.