Izšel Firefox 18

Matej Huš

10. jan 2013 ob 17:43:13

Mozilla je v torek izdala novo verzijo svojega odprtokodnega brskalnika. Že osemnajsta inačica (oziroma trinajsta od začetka nove dobe, kjer vsakih šest tednov dobimo novo verzijo) prinaša precej novosti in pohitritev.

Glavne novosti so prevajalnik IonMonkey, ki naj bi poskrbel za 25 odstotkov hitrejše izvajanje JavaScripta, podpora za zaslone Retina na macih, ki imajo vsaj Mac OS X 10.7 (in seveda zaslon Retina), in preliminarna podpora WebRTC. Slednji ponuja API-knjižico, ki omogoča klice, videoklice in deljenje datotek P2P neposredno v brskalniku, ne da bi potrebovali zunanje razširitve oziroma vtičnike. Podpora je preliminarna zato, ker WebRTC še ni dokončno standardiziran. Doslej je bilo treba za uporabo kamere in mikrofona iz brskalnika uporabiti Flash ali Silverlight, sedaj pa to ne bo več tako. Hitrejše izvajanje JavaScripta pa se najlepše vidi v 3D-streljačini BananaBread, ki so jo prav v ta namen napisali v Mozilli. Tudi testi kažejo opazno pohitritev.

Ostale izboljšave niso revolucionarne, so pa dobrodošla nadgradnja - denimo boljši izris slik z novim algoritmom za raztegovanje in krčenje HTML, izboljšana odzivnost pri preklapljanju zavihkov ter dodana podpora za touch events v standardu HTML5. Manjša novost je še možnost (privzeto izključena) za blokado nezaščitene vsebine, kadar brskamo po strani prek HTTPS. Mešanje šifriranih in nešifriranih vsebin je žal še vedno pogosto, zato bo v tem primeru veliko strani omejeno uporabnih, bo pa brskanje varnejše.

Obstoječi uporabniki Firefoxa bodo posodobitev prejeli samodejno, ostali pa jo lahko snamete z uradne strani. Na voljo je za platforme Windows, Linux in Mac.