Mozilla čedalje odvisnejša od Googla

Matej Huš

22. nov 2013 ob 10:06:28

Mozillin glavni vir prihodkov je pogodba z Googlom, po kateri je Google privzeti iskalnik v Firefoxu, Google pa v zameno Mozilli plača 100 milijonov dolarjev. Pred leti je bil to zmagovalni dogovor za obe podjetji, potem pa se je začela stvarnost spreminjati. Prispel je Chrome.

Mozilla je od Googla že dolgo odvisna, za prihodnost te ureditve pa so se začeli bati leta 2008, ko je začel v svet kukati Googlov brskalnik Chrome. Konec leta 2011 je Chrome po priljubljenosti prehitel Firefox in postavilo se je resno vprašanje, ali ima Googlovo vztrajanje pri sodelovanju z Mozillo še smisel. Navsezadnje so dosegli želeno, saj so se razširili v osebne računalnike (Chrome), majhne prenosnike (Chrome OS) in mobilne telefone (Android). Kljub temu sta decembra 2011 Google in Mozilla obnovila poteklo pogodbo o sodelovanju, in Mozilla se je oddahnila.

Toda Mozilla postaja čedalje odvisnejša od Googla, namesto da bi počasi diverzificirala svoje prihodke. V poslovnem poročilu za fiskalno leto 2012 (PDF), ki so ga objavili nedavno, je to zelo očitno. Leta 2011 so z Googlom ustvarili 85 odstotkov svojih prihodkov, lani pa že 90 odstotkov.

Prihodki so zrasli tudi v absolutnih številkah. Predlani je Mozilla ustvarila 165 milijonov prihodkov, lani pa že 311 milijonov dolarjev. Prihodki od Googla so se točno podvojili na 274 milijonov dolarjev. Odhodki niso rasli tako hitro, ampak so se povečali le za 43 odstotkov na 208 milijonov dolarjev, tako da ima Mozilla dejansko presežek. V banki imajo tako že 270 milijonov dolarjev denarja in ekvivalentov, s čimer lahko poslujejo še leto dni, če jim Google novembra 2014 pogodbe ne bo podaljšal in ne bodo našli drugega partnerja. Trenutno se zdi to malo verjetno, saj za Google znesek, ki ga namenja Mozilli, ni velik (zavezani so k milijardi v treh letih), negativna publiciteta ob prekinitvi financiranja pa bi utegnila odnesti višje vsote.