Svež popravek za od mrtvih obujen Windows XP

Matej Huš

1. maj 2014 ob 21:25:59

Čeprav je Microsoft celo leto opozarjal, da se 8. aprila letos nepreklicno izteče podpora Windows XP in da novih popravkov ne bo, je sedaj vendarle moral snesti besedo. Ranljivost, ki so jo odkrili v vseh verzijah Internet Explorerja od 6 do 11, je tako resna, da bi bilo neodgovorno pustiti uporabnike Windows XP nezaščitene, so sklenili v Redmondu.

Ranljivost je ta teden odkril FireEye, ko so opazili, da jo napadalci izkoriščajo proti IE9, IE10 in IE11. Kasneje se je izkazalo, da so ranljive še predhodne verzije IE. Microsoft je kmalu potrdil obstoj luknje in pripravil popravke.

Čeprav Window XP uradno ni več podprt, bo Microsoft vsaj še leto dni razvijal popravke tudi zanj, saj sta to naročili in plačali vsaj ameriška davkarija in nizozemski javni sektor, verjetno pa še kdo. Pohvalno pa je, da so se odločili, da bo ta popravek brezplačno na voljo kar vsem. Glede na to, da ima Windows XP po nekaterih statistikah še vedno vsaj četrtinski delež, je to edina odgovorna odločitev. K njej je gotovo pripomoglo tudi odkritje, da so hekerji začeli načrtno izkoriščati prav to ranljivost v Window XP. Microsoft, ki tu išče tanko linijo med odgovornim ravnanjem in dajanjem potuhe, sicer vztraja, da je bil to izredni dogodek in da Window XP ostaja nepodprt.