Firefoxova nova oblačila

Matej Huš

30. apr 2014 ob 18:16:56

Nova verzija Firefoxa resda izide vsakih šest tednov, a njegove 29. inačico enostavno ne moremo spregledati. V Mozilli so se odločili za korenito prenovo videza, ki v tolikšni meri nismo videli vse od leta 2011. Firefox ni le občutno prilagodljivejši, elegantnejši in hitrejši, ampak tudi precej bolj - chromovski.

Nov uporabniški vmesnik se imenuje Australis je simpatičen in tistim k preizkušanju nagnjenim uporabnikom znan že od novembra, ko se je znašel v eksperimentalni veji Firefoxa. Sedaj je čas dozorel in tako smo vsi prejeli nov videz. Prva novost je prenovljena orodna vrstica oziroma uporabniški meni, ki ima gumb za hiter dostop do vseh možnosti za prilagoditev (podobno kot Chrome). Orodno vrstico si lahko prilagodimo tako, da vanjo povlečemo ali iz nje odvlečemo gumbe in tudi zunanje razširitve. Spremenjeno je tudi delo z zaznamki.

Zavihki so nekoliko spremenjeni (manj pravokotni in bolj zaobljeni), tako da je aktiven poudarjen, medtem ko se ostali zlijejo z ozadjem. Vseeno pa moramo Firefox malo okarati, ker še vedno ne zna dvojega, kar je Opera znala že pred leti. Ne omogoča združevanja zavihkov v skupine, kar je uporabno, če imamo res veliko odprtih zavihkov, ki jih je mogoče smiselno vsebinsko združiti. Panorama sicer omogoča nekaj podobnega, a stvar ni dostopna iz vrstice z zavihki, ampak terja dodatni preklop. Prav tako Firefox še vedno med zavihki s pritiskom tipk Ctrl + Tab preklaplja po vrsti, namesto da bi uporabljal način MRU (most recently used).

Številne novosti se skrivajo tudi pod pokrovom. Omenimo boljšo sinhronizacijo, saj lahko sedaj na različnih napravah poenotimo zaznamke, uporabniška imena z gesli, zavihke, podatke v obrazcih in zgodovino. Prenovljen je tudi SocialAPI, ki bolje podpira Facebook, dodaja podporo za del.icio.us itd. Novo verzijo za Windows, Mac in Android lahko snamete z domače strani, komur pa ni všeč, lahko ponastavi star videz.