Firefox 4 izšel

Matej Huš

22. mar 2011 ob 15:49:35

Pravkar je izšla nova verzija odprtokodnega spletnega brskalnika Firefox 4, ki ga razvija Mozilla. Težko pričakovano verzijo so pilili dobro leto dni, vse od prvih alfa verzij februarja lani, ko se je verzija imenovala 3.7, kasnejših beta verzij (ko je bilo že jasno, da bo to inačica 4.0) in končno kandidatov za izid prejšnji teden. Končna verzija je na internet ušla že včeraj, uraden izid pa se je zgodil danes ob 15.00 po srednjeevropskem času.

Firefox 4 podpira vse operacijske sisteme Windows od verzije 2000 dalje, Mac OS X 10.5 ali novejši in Linux, s čimer ponuja nove funkcije najširšemu krogu uporabnikov. Internet Explorer 9 je denimo omejen na Windows Visto ali novejše.

Prva novost, ki jo opazimo, je prenovljen videz, sedaj v sozvočju z vmesnikom Aero Glass iz Windows Vista in 7. Poudarek so dali preglednosti, saj so nepotrebne elemente vmesnika odstranili in napravili Firefox elegantnejši. Tudi brskanje po menijih je drugačno, saj so jih prenovili. Glavna odlika, na katero stavi Mozilla, je hitrost, saj je Firefox do 6-krat hitrejši od prejšnjih različic. Hitrejši so zagon, obnovitev shranjene seje in tudi izvajanje JavaScripta.

Novosti pod pokrovom obsegajo šifrirano sinhronizacijo nastavitev med različnimi računalniki, posebne zavihke ne le za strani, marveč tudi za aplikacije, novo upravljanje z zavihki (Panorama), prenovljen upravitelj razširitev itn.

Prenos je že mogoč z domače strani, tudi v slovenščini, obstoječi uporabniki starejših različic pa lahko uporabijo funkcijo Posodobi. Uporabniki že množično prenašajo nov brskalnik, kar lahko spremljamo na strani s statistiko, kjer je na voljo tudi vizualizacija.