Firefox 5 konec junija, znanih devet napovednih novosti

Matej Huš

4. apr 2011 ob 00:33:34

Dasi je Firefox 4 naokoli šele od nedavnega, teče priprava naslednje inačice v Mozilli že s polno paro. V drugo izmed štirih stopenj razvoja bo prešel prihodnji teden, končni izid pa se za zdaj pričakuje 29. junija. Do tedaj kani Mozilla v Firefox 5 vgraditi devet večjih novosti.

Nadgradili bodo upravljanje z zavihki, tako da bo dodana možnost izbire več zavihkov hkrati (podobno kot v najnovejših testnih verzijah Chroma). Druga novost bo nova stran z zavihki, za katero še ni nobenih predoglednih slik. Dodatki (vtičniki) bodo dobili standardizirano podporo za orodno vrstico, posebej dobrodošel pa bo indikator prenosa za pošiljanje datotek (upload). Izginil pa bo gumb Domov, ki ga imajo brskalniki že od prvih začetkov, saj ga bo nadomestil stalni aplikacijski zavihek Domov. Za predogled vsebin neposredno v brskalniku bodo dodali integriran pregledovalnik datotek PDF (in kasneje tudi drugih, recimo MP3). Spletne aplikacije bodo dobile svoje mesto v opravilni vrstici. Prenovljen upravljalnik identitet bo omogočal centralizirano prijavo v spletne strani in celo sočasno prijavo z več identitetami. Zadnja za zdaj napovedana večja novost bo gumb s simbolom papirnega letala v vrstici z naslovom, ki bo vodil neposredno do socialnih omrežij.

Utegne se primeriti, da bo katera izmed novosti prestavljena v Firefox 6, saj Mozilla ne namerava raztegovati razvojnega cikla. Nova verzija bo izšla vsakih 16 do 18 tednov.