Izšel Firefox 89, ki zopet nadleguje uporabnike

Gašper Žejn

2. jun 2021 ob 09:43:37

Mozilla je izdala 89. različico svojega brskalnika Firefox. Ta je bil vnovič deležen precejšnjih sprememb v uporabniškem vmesniku. Vmesnik z razvojim imenom Proton je zamenjal prejšnjega, ki se je imenoval Photon. Kakšne so torej spremembe?

Uporabniški vmesnik je, tako pravi Mozilla, poenostavljen. Zavihki so sedaj ločeni zgolj s subtilno večjim presledkom in ni več navpične razdelilne črte, zaradi česar jih je nekoliko težje razločiti. Hkrati je aktivni zavihek označen z "balončkom", kar naj bi nakazovalo, da ga je možno prosto odpenjati iz obstoječega okna.

Manj uporabljane stvari so bile odstranjene, tako da je manj "navlake". To se predvsem pozna na meniju, ki se skriva pod hamburgerjem desno zgoraj. Tam so sedaj povsem preuredili vnose, ki sedaj nimajo več ikon, ki bi vizualno pomagale razumeti posamezne izbire. Vnosi so prerazporejeni, nekateri so odstranjeni, očitno pa je bilo potrebno tudi kolobarjenje oziroma zamenjava "Preferences" s "Settings". Poenostavljena so tudi pojavna okna, ki se pokažejo ko spletna stran potrebuje katerega izmed dodatnih dovoljenj, kot je dostop do mikrofona ali kamere.

Zares precej je izboljšana uporabniška izkušnja na OS X, saj Firefox po novem z animacijo pokaže, kdaj je uporabnik z drsnikom dosegel vrh oz. dno vsebine, tako kot je to običajno pri drugih Mac programih. Popravljena pa je tudi interpretacija barv, tako da le-te končno niso več pretirano nasičene na zaslonih s širokim barvnim obsegom (t.i. wide gamut).

Razvijalci se bodo nadejali, da je z različico 89 na voljo PerformanceEventTiming vmesnik, s katerim je moč opazovati kje v izvajanju kode na spletni strani so performančna ozka grla.

Ena novost je tudi v meniju, ki se skriva pod desnim klikom, kjer je po novem možnost ustvariti zaslonski posnetek. Nikar se ne navadite na to, saj bojo podatki pokazali, da razen sedemnajstih bralcev te novice tega nihče ne uporablja, in bo Mozilla to odstranila čez pet različic.

Firefox žal nadaljuje tradicijo sodobnega razvoja programske opreme, kjer se nekaj posameznikov odloči, da je sprejemljivo milijonom svojih uporabnikov čez noč s posodobitvijo preurejati njihov delovni prostor.