Netflix plačal tudi Verizonu

Matej Huš

29. apr 2014 ob 19:29:22

Netflix je tudi z Verizonom podpisal podoben dogovor kakor s Comcastom, da bo svojim uporabnikom, ki jim internetno povezavo nudi Verizom, lahko zagotovil ustrezno hiter dostop do svojih storitev.

Gre za tako imenovan plačan peering (izmenjava prometa), ki sicer Netflixu ne obljublja prednostne obravnave prometa do končnih uporabnikov, ampak mu pomaga predvsem pri izmenjavi prometa. Čeprav so bili po podpisu podobne pogodbe Comcastom pred dvema mesecema sila glasni, da je nesprejemljivo, da morajo plačevati za peering, so bili rezultati več kot vidni. Hitrost dostopa do Netflixa se je namreč uporabnikom Comcasta po podpisu pogodbe povečala za skoraj dvakrat, kar ni zanemarljivo.

In tako je moral Netflix, ki sicer glasno protestira pri FCC-ju, požreti načelnost, seči v denarnico in podpisati še z Verizonom. Podrobnosti pogodbe so tajne, a Netflix obljublja izboljšanje delovanja storitve za svoje uporabnike pri Verizonu.

Vsi skupaj sicer čakamo na 15. maj, ko bo FCC objavil novo različico pravil o nevtralnosti interneta. Medtem ko se Netflix zavzema za tako imenovano močno verzijo, ki bi zajela tudi peering, je bolj verjetno, da bomo dobili šibkejšo inačico, ki bo enakovredno obravnavo vsega prometa zapovedovala le pri prometu po svojih povezavah. FCC je namreč jasno povedal, da peeringa ne bodo regulirali. Se pa zdi, da je Netflix s tema dogovoroma odprl Pandorino skrinjico in da bodo morali v prihodnosti še globlje seči v žep, da se bodo pogodili z vsemi ponudniki dostopa do interneta.