Netflix zares začel blokirati VPN

Matej Huš

22. jan 2016 ob 19:41:54

Pred dvema tednoma je završalo, ko se je Netflix v velikem slogu razširil po skorajda celem svetu, vključno s Slovenijo. Kasneje smo bili nekoliko razočarani, ker je ponudba sorazmerno uborna in ni primerljiva s tisto v ZDA, kar pa z uporabo moderne tehnologije ne predstavlja več nepremostljive ovire. Uporabniki Netflixa so navajeni uporabljati VPN še iz časov, ko je bil geografsko bistveno manj dostopen. Toda minuli teden je Netflix razburil z izjavo, da bo začel preganjati uporabo VPN in druge trike, s katerimi želijo uporabniki prikriti svojo fizično lokacijo. Teden dni pozneje je Netflix prešel od besed k dejanjem.

Začelo se je v Avstraliji, ki kljub razvitosti in pripadnosti zahodnemu svetu na Netflixu še vedno nima na voljo tolikšne izbire kot Severna Amerika. Avstralski uporabniki VPN-storitve uFlix, ki mesečno plačujejo dva avstralska dolarja za dostop do Netflixove vsebine z ameriških IP-jev, imajo težave z dostopom do storitve. Netflix namreč izpiše opozorilo, da uporabljajo VPN oziroma posredniški strežnik, ter jim ne dovoli uporabe brez izklopa.

Za zdaj je Netflixov boj še sorazmerno primitiven, saj niso blokirani vsi uporabniki uFlixa, temveč le nekateri. To kaže bržčas na ročno blokiranje IP-naslovov, za katere vedo, da pripadajo VPN-storitvi. Netflix ne razkriva tehničnih podrobnosti blokade, kar je razumljivo. Ponudniki VPN-jev so že ob napovedi blokade dejali, da je ideja obsojena na propad, saj se ji lahko enostavno izogibajo z menjavanjem IP-naslovov.

Zakaj se Netflix kljub temu loteva na neuspeh obsojenih prijemov, je precej jasno. Če želijo pridobiti čim več vsebine, morajo skleniti ustrezne pogodbe z imetniki avtorskih pravic. Ti želijo geografsko omejitev dostopa - Netflix je bil v preteklosti že deležen grdih pogledov zaradi toleriranja VPN-jev, kar so nekateri videli kot tiho podporo mehkemu piratstvu - zato mora Netflix vsaj dajati vtis, da se bori proti problemu.