Netflix razmišlja o distribuciji vsebin prek P2P

Matej Huš

27. apr 2014 ob 18:49:41

Netflix v konicah ustvari tudi do 30 odstotkov vsega prometa na internetu, kar gre (zlasti ameriškim) ponudnikom dostopa do interneta silno v nos. Če namreč prometu z Netflixovih strežnikov dodelijo nižjo prioriteto, s tem na en mah ubijejo nevtralnost interneta, s čimer se organizacije za varstvo potrošnikov in varuhi interneta ne bodo sprijaznili. Po drugi strani pa visok promet povzroča stroške, ki po lastnih navedbah nesorazmerno bremenijo upravljavce infrastrukture, ne pa Netflixa.

Situacija je precej zamotana, saj je Netflix zaradi tega zamotan v številne tožbe. S Comcastom se je Netflix sporazumel, da mu bo plačeval za zagotavljanje hitrejšega in zanesljivejšega dostopa do Netflixovih storitev za Comcastove uporabnike. To je prelomen dogovor, saj doslej tovrstnega sporazuma še ni bilo, nasprotniki pa se bojijo, da gre za počasen pokop nevtralnosti interneta. Seveda ni presenetljivo, da tudi Netflix terja nevtralnost interneta, saj jim je to v ekonomskem interesu. Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) se je prizadevala za uzakonitev obvezne nevtralnosti interneta, ob čemer bi bili tovrstni dogovori nepotrebni, a je januarja sodišče razsodilo, da je FCC prekoračil svoje pristojnosti in razveljavilo pravila iz leta 2010.

FCC je pripravil nova pravila, ki jih bodo obravnavali 15. maja letos. Ta so že naletela na burne odzive, saj jim varuhi odprtega interneta (recimo EFF) očitajo, da uničujejo nevtralnost interneta. Dovoljevala naj bi zaračunavanje za prednostni promet, kar je približno enako, kot dogovor med Comcastom in Netflixom. Vendar pa bi FCC za vsak primer posebej določal, ali gre za komercialno upravičeno odločitev, ki ne krni konkurence. Besedilo pravil še ni javno dostopno, zato je težko soditi, kaj točno določajo pravila. Kot je to v navadi, se hudič skriva v podrobnostih. Medtem predsednik FCC umirja žogico z besedami, da so kakršnekoli špekulacije o spremembi politike in ukinitvi nevtralnosti interneta napačne.

Ne glede na razplet te zgodbe pa Netflix išče alternative. Ena je deljenje prometa po principu P2P, kjer bi vsi prejemniki hkrati del vsebin pošiljali ostalim. Tako bi se po principu torrenta razbremenila centralna točka (Netflixovi strežniki), kar bi po eni strani otežilo blokiranje in upočasnjevanje tega prometa, po drugi strani pa blagodejno vplivali na enakomernost obremenjenosti povezav. Sprva so se te ideje zdele precej špekulativne, a Netflixova kadrovska služba dejansko išče ljudi, ki se spoznajo na P2P.