Microsoft naj bi pripravljal brezplačno različico Oken

Mandi

23. apr 2014 ob 16:37:18

Priljubljena ruska spletna stran za objavo še nepotrjenih (in večinoma leakanih) novic o Microsoftu, Wzor.net, je te dni postregla z govoricami, da naj bi Microsoft pripravljal posebno brezplačno različico Oken 8.1, mišljeno kot konkurenco za ChromeOS oz. Android.

Tako imenovani "Windows Cloud" naj bi za normalno delovanje potreboval stalno povezavo do interneta, po zmogljivostih pa naj bi bil nekje med sedanjima "Starter" in "Home Premium" različicama. Izpad dohodka iz kupnine naj bi se pokril iz oglasov, ki bi bili uporabniki prikazani ob uporabi privzetega spletnega iskalnika Bing. Če bi pa uporabnik želel, bi lahko doplačal nek zmerni znesek na naročnino ter si tako zagotovil še več funkcij in dostop do rednih nadgradenj sistema.

Za Microsoft naj bi bil takšen sistem bolj ko ne nujen. Ob videnem upadu prodaje PC-jev in s tem tudi Oken jim je ključno, da (p)ostanejo prisotni na čimveč mobilnih napravah. Vsaka neničelna licenčnina za priloženi izvod operacijskega sistema pa bi po nepotrebnem dražila napravo in kupce odganjala h konkurenci. Microsoft se je temu najprej (seveda) poskusil zoperstaviti s špecanjem Googla pred Evropsko komisijo, čez da s svojim zastonjski deljenjem Androida ustvarja nemogoče pogoje za trg ostalih, tj. "plačljivih" mobilnih operacijskih sistemov. Iz te moke seveda ni bilo kruha, še več, Google jim je vrnil milo za žajfo in Komisijo spomnil, da je Microsoft v popravku Windows 7 SP1 za več kot leto dni "pozabil" ponuditi izbiro privzetega brskalnika, in s tem kršil lastne zaveze glede neuničevanja trga brskalnikov s svojim brezplačnim Internet Explorerjem. Komisija je Microsoftu potem to izrekla pol milijarde kazni.

Skratka, povedano krajše, Microsoft je zgleda spoznal, da bo tudi sam moral ponuditi neko oklesteno različico Oken zastonj, ter upati na najboljše s prihodki iz oglasov oz. opcijskih naročnin. Nekaj podobnega so že storili z Windows Phone, ki je od začetka aprila zastonj za vse naprave z zaslonom po 9 palci. S tem bi se istočasno izognili še neprijetni situaciji z Okni XP, ki jih uporabniki kljub povečanemu varnostnemu tveganju kar nočejo (oz. ne zmorejo) zamenjati.

Žal naj bi bil Windows Cloud voljo šele s prihodom različice Oken 10, ko bo morda že prepozno (BlackBerry OS 10, anyone?).