YouTube škoduje prodaji glasbenih albumov

Matej Huš

13. apr 2014 ob 19:34:36

O vplivu piratstva na prodajo filmskih naslovov, glasbenih albumov, iger in drugih digitalnih vsebin so mnenja deljena, raziskave pa tudi ne pokažejo konsistentne slike o tem početju. Nekatere celo dokazujejo, da pirati kupijo več avtorskih del, filmski studii pa tudi niso a priori proti.

Kaj pa YouTube? Gledanje glasbenih videospotov prek YouTuba je povsem legalno početje, a ni brez učinka na prodajo albumov, ugotavlja nova raziskava. Raziskovalca sta uporabila incident iz leta 2009, ko je zaradi nesporazuma z YouTubom glasbeni založnik Warner Music do podpisa nove pogodbe umaknil vso glasbo z YouTuba. Analiza prodaje albumov v tem obdobju je po kontroli vse spremenljivk pokazala, da je dejansko prodaja v tem času porasla. Za najbolje prodajane albume je bil učinek okrog 10.000 izvodov na teden, to pa ni več zanemarljivo.

Raziskovalci ugotavljajo, da YouTube ne deluje vedno kot promocijsko orodje, ampak v nekaterih primerih odžira dejansko prodajo albumov. Za najbolje prodajane albume so letni učinek ocenili na milijon dolarjev. Seveda pa je treba biti pri interpretaciji te številke previden, saj YouTube ustvari ogromno prihodkov z oglaševanjem, ki se deloma vrne tudi založnikom, ki na YouTube priobčijo svojo glasbo. Vse to kaže, da digitalni ekosistem ni tako preprost in da je analiza vseh vplivov zahtevno početje.