Londonska mestna četrt z Windows XP na Chromebooke

Matej Huš

3. apr 2014 ob 20:29:43

Podpora za Windows XP se počasi izteka, in sicer jo bo Microsoft ugasnil 8. aprila letos. To ne pomeni, da bodo računalniki z Windows XP prenehali delovati, le varnostnih popravkov zanje ne bo. Če so torej povezani na internet, kar velja za veliko večino, je to priložnost za razmislek o nadgradnji ali prehodu. Londonski mestni svet se je odločil za slednjo možnost, in sicer bodo z Windows XP prešli na Googlove Chromebooke.

Veliki prehodi niso nič nenavadnega, saj smo jih videli že nekaj, a gre običajno na migracijo na eno izmed odprtih ali pa celo lastnih distribucij Linuxa. Londonska mestna četrt Barking and Dagenham pa se je odločila, da gredo na Googlove Chromebooke, ki poganjajo Chrome OS, ki je seveda tudi narejen na osnovi Linuxa. Trenutno imajo 3500 namiznih računalnikov z Windows XP in 800 prenosnikov z istim operacijskim sistemom, ki jih bodo počasi upokojili. Trenutno so nekje na sredini projekta, v katerem jih bodo zamenjali z 2000 Chromebooki Samsung 303C in okrog 300 Chromeboxi. Projekt naj bi bil končan sredi junija, glavni povod za prehod pa je prav ukinitev podpore za Windows XP.

S tem prehodom bodo privarčevali 400.000 funtov, kar seveda ne zajema le stroška licenc. V ta znesek so všteli tudi prihranke pri nabavi strojne opreme v primerjavi s tisto, ki bi jo morali kupiti v primeru nadgradnje na novejšo verzijo Windows (Chromebook jih bo stal okrog 200 funtov, medtem ko bi bil prenosnik z Windows dva- do trikrat dražji). Nižji bodo tudi stroški programske opreme (vzdrževanja in licenc), upoštevali pa so celo prihranke zaradi nižje porabe energije.

Svojo odločitev pojasnjujejo z besedami, da bo prihodnost uporaba brskalnika in interneta za veliko opravil, ki danes zahtevajo namenske aplikacije. Ker bo naposled Windows XP romal na smetišče zgodovine, četudi bi mogoče dobil kakšen dodaten mesec ali leto podpore, so se odločiti za trajnejšo rešitev. Bistvena razlika je sedaj ta, da bodo Chromebooki za delovanje potrebovali stalno brezžično povezavo z internetom, za kar pa so z razširitvijo brezžičnih omrežij poskrbeli.

Microsoftu se v celoti vendarle ne bodo odpovedali, saj bodo še vedno naročili 600 novih računalnikov z licencami za Windows, ker jih potrebujejo za poganjanje specializirane programske opreme. Prav tako zaenkrat ostajajo pri Microsoftovem pisarniškem in komunikacijskem paketu.