Chromebooki dobivajo novi operacijski sistem Lacros

Matej Huš

30. mar 2024 ob 21:09:05

Minili so časi, ko so bili Chromebooki prenosniki zgolj z brskalnikom Chrome. Sčasoma so napredovali, a glavni problem je ostala nepodpora po izteku predvidene življenjske dobe (AUE). Tedaj so prenehali dobivati popravke in nadgradnje, kar ni predstavljalo le težave z umanjkanjem novih funkcionalnosti, temveč predvsem zaradi varnostnih lukenj, ki so ostajale nezakrpane. To se bo počasi spremenilo.

Dobili bodo nov operacijski sistem Lacros (Linux And ChRome OS), ki bo polnokrvni sistem, na katerem bo tekel brskalnik Chrome. S tem se bo brskalnik ločil od operacijskega sistema, kar bo blagodejno vplivalo tudi na varnostne posodobitve. Google je sicer v zadnjem času storil veliko, da Chromebooki ne bi postali neuporabni kosi silicija po preteku podpore. Septembra lani so sporočili, da bodo vsi modeli od leta 2019 prejemali posodobitve deset let. Dotlej je bila ta meja osem let.

Nekaj pozitivnih sprememb pa bodo opazili tudi uporabniki pri vsakodnevni uporabi. Ena izmed očitnejših je preklapljanje med profili, ki ne bo več terjalo preklapljanja med uporabniškimi računi. Na Chromu za Windows, macOS in Linux je to možno že dolgo, sedaj pa bo tudi na Chrombookih.